Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Anders Gustafsson: ”Nato har 70 års försprång på det här området”

Trots försämrat säkerhetsläge har försvars- och säkerhetspolitiken inte diskuterats särskilt mycket i EU-valrörelsen, konstigt nog. Ledarredaktionens Anders Gustafsson tog chansen att lyfta dessa frågor när Allan Widman (L), försvarspolitisk talesperson och kandidat till Europaparlamentet, i fredags gästade Blekinge.
Anders GustafssonSkicka e-post
Publicerad 25 maj 2019
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Försvars- och säkerhetspolitiken lyser med sin frånvaro i EU-valsdebatten. Men bland alla som vill till Bryssel finns Allan Widman (L), tidigare ordförande i försvarsutskottet. BLT:s ledarredaktion har träffat honom.
Försvars- och säkerhetspolitiken lyser med sin frånvaro i EU-valsdebatten. Men bland alla som vill till Bryssel finns Allan Widman (L), tidigare ordförande i försvarsutskottet. BLT:s ledarredaktion har träffat honom.

En första fråga. Försvars- och säkerhetspolitiken har inte berörts mycket i EU-valsdebatten. Vad beror det på?

– Jag tror inte att människor ser unionen som ett försvars- eller säkerhetsprojekt. Jag själv försöker dock plädera för motsatsen.

Annons

Under de senaste åren har EU:s försvarssamarbete utvecklats i en allt snabbare takt. Det så kallade permanenta strukturerade samarbetet inom försvar (Pesco) har startats upp och EU-parlamentet gav nyligen klartecken till EDF, den europeiska försvarsfonden. Hur ser du på hur Sverige förhåller sig till denna utveckling?

– Min bild är att regeringen och Peter Hultqvist tar Sverige in i de här samarbetena men när vi väl är inne så blir det väldigt passivt. Jag tror i dag att av 34 Pesco-projekt så är Sverige medlemmar i fyra. Tittar man på Finland så är de med i elva. Någonstans tror jag att Peter Hultqvist känner att antingen odlar man sina relationer med USA eller med EU. Vårt svar i Liberalerna är att man ska odla relationerna i båda riktningar.

Finns det några konkreta exempel på hur du vill utveckla Sveriges deltagande i försvarssamarbeten i Europa?

– Emmanuel Macron tog i höstas initiativ till E2I, det europeiska interventionsinitiativet. Vi brukar ju hoppa på sådana här samarbeten. Men nu har vi inte gjort det den här gången, vilket är väldigt konstigt eftersom i E2I förekommer både Storbritannien men även Finland. Men vi har av någon, för mig, outgrundlig anledning valt att stå utanför.

Vissa kritiker menar att EU försöker uppfinna hjulet på nytt, Nato finns redan och många EU-länder är ju redan Nato-medlemmar. Vad är din åsikt?

– Mitt grundtips är att då 18 av EU:s nuvarande 28 medlemmar också är med i Nato så ser jag risken för detta som väldigt liten. Jag kan bara konstatera att Nato har 70 års försprång på det här området.

Samtidigt som länderna inom EU försöker samarbeta mer på försvarsområdet växer högerpopulismen och i vissa länder återfinns de i regeringsställning. Hur påverkar det säkerhetsläget för Europas del?

– Negativt. Vi kan väl börja med Italien. De hotar ju nu med att försöka upphöra med EU:s sanktioner mot Ryssland. Vilket har fått oss att säga att på utrikesområdet borde det räcka med majoritetsbeslut i stället för enighet. Ja, det påverkar negativt. I de här partierna, som finns i alla medlemsländer, så mer eller mindre älskar de Putin och Trump. Jag kan inte dra någon annan slutsats än att de vill att europeiskt samarbete som vi känner det ska upphöra.

Liberalerna driver ju att man ska kunna öka trycket mot länder som Ungern i fråga om rättsstat och demokrati. Riskerar inte det att trycka dessa länder i famnen på Putin?

– När det gäller demokrati och rättsstat anser jag det inte möjligt att kompromissa om dem överhuvudtaget. Det är EU:s fundament. Vi har inget annat val. De måste leva upp till de kraven.

Annons

Avslutningsvis. Sverige är inte fullt ut med i de europeiska försvarssamarbetena, vi är inte med i Nato och det råder tveksamheter kring den framtida finansieringen. Tar Sverige sitt ansvar för säkerheten runt Östersjön?

– Vi får se hur det blir här med nästa försvarsbeslut. Jag tror ända att S kommer att tvingas till den här investeringen. Men om det inte sker, då blir gapet mot de andra nordiska länderna väldigt stort. Då kan man inte säga att Sverige tar sitt ansvar.

Anders Gustafsson, politisk chefredaktör BLT

Annons
Annons
Annons
Annons