Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nu måste hon avgå!

S och Strandhälls agerande kring Försäkringskassans före detta generaldirektör Ann-Sofie Begler är skamlöst.
Publicerad 18 maj 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) är uppenbart olämplig för sitt uppdrag efter agerandet mot Ann-Marie Begler.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) är uppenbart olämplig för sitt uppdrag efter agerandet mot Ann-Marie Begler.Foto: Bertil Ericson/TT

Inför valet 2018 började tidningarna fyllas av ömmande berättelser om svårt sjuka personer. De var människor som hade förlorat sin sjukpenning eller blivit av med sin personliga assistans. Opinionsstormarna började vina mot regeringens förda politik och Socialdemokraterna blev nervösa.

Och allt som hänt sedan dess är bara en enda stor soppa. När den före detta generaldirektören för Försäkringskassan Ann-Marie Begler tillträdde under 2015 fick hon direktiv av regeringen att få ner sjukpenningtalet med nio dagar per person fram till december 2020. Vilket hon också gjorde med bravur.

Annons

Men i stället för att ta ansvar för kritiken som riktades mot den förda politiken skickade regeringen skulden neråt, mot Begler. I april 2018 blev hon omplacerad till den så kallade “elefantkyrkogården” som generaldirektör på regeringskansliet, likt många andra oönskade högt uppsatta offentliga chefer. Regeringen skyllde sina misslyckanden på myndigheten. Begler gjordes, av socialminister Annika Strandhäll (S), till syndabock för regeringens dåliga politik.

Nu väcker M, KD, SD och L missförtroendeförklaring mot Strandhäll. Även Jonas Sjöstedt (V) har uttalat sig om att “Begler avskedades av politiska skäl, det var klart redan när det skedde. Hon utsågs till syndabock för regeringens politik” (Aftonbladet den 16 maj). Dock kommer V (föga förvånande) inte att rikta missförtroende mot regeringen. För att hon ska avsättas krävs C:s stöd. Och just nu prövas Strandhälls ärende i Konstitutionsutskottet (KU), vilket är det organ som granskar statsråd.

Allt sedan Beglers omplacering har Strandhäll nämligen kommit med många motstridiga uppgifter. Ord står mot ord. Och de flesta ord tycks vara till Beglers fördel. Strandhäll har fått kritik av både en före detta generaldirektör på Försäkringskassan och av en internrevisor på Försäkringskassan, som i princip anklagar henne rakt ut för att ljuga i KU.

När DN under 2018 granskade protokoll från möten hittades ingenting om att Strandhäll eller socialdepartementet skulle varit missnöjt med Försäkringskassans myndighetsutövning eller det utförda arbetet. Men när socialdepartementet fick nys om DN:s granskning av protokollen varnade de Försäkringskassan för “allvarliga konsekvenser” (DN den 15 april 2018).

S och Strandhälls agerande är minst sagt uppseendeväckande. Och nu är vi alltså i ett läge där ett statsråd tycks ha använt en myndighet som ett politiskt slagträ inför ett val. Man har helt struntat i myndigheters självständighet gentemot regeringen. Myndigheter ska inte vara valplattformar åt partier eller regeringar. Strandhäll har därutöver sparkat en generaldirektör, mörkat information och tycks ha ljugit i KU. Agerandet från regeringens sida är helt skamlöst.

Strandhäll är uppenbart olämplig för sitt uppdrag. Rimligtvis bör Stefan Löfven se till så att Strandhäll avgår omgående, innan missförtroendeomröstningen den 28 maj. Och sannolikt är det också exakt vad som kommer ske, på samma sätt som Anders Ygeman och Anna Johansson fick avgå efter transportstyrelseskandalen för nästan två år sedan.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons