Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Någonstans finns en gräns då folk börjar ta lagen i egna händer

Blekingarnas förtroende för polisen har fallit kraftigt och befinner sig på den lägsta nivån någonsin i Nationella trygghetsundersökningen. Det minskande förtroendet är en väckarklocka. För någonstans finns en gräns då allt fler börjar ta lagen i egna händer. Låt oss inte ta reda på var den gränsen går.
Publicerad 22 februari 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Foto: Bengt Pettersson

I måndags presenterade Brottsförebyggande rådet de regionala resultaten från förra årets Nationella trygghetsundersökningen.

För Blekinges del är rapporten delvis nedslående läsning. Blekinge är det län i Sverige där förtroendet för polisen är lägst. Andelen blekingar som uppger att de har ganska eller mycket stort förtroende för polisen är blott 44 procent av de tillfrågade, det vill säga en minoritet av de som deltog i undersökningen.

Annons

Av den mätserie som återfinns i rapporten, som sträcker sig tillbaka till 2006, framgår också att blekingarnas förtroende för polisen aldrig har varit så lågt som förra året. Sett till de senaste åren pekar också trenden tydligt nedåt. 2015 uppgav 69 procent av blekingarna att de hade ganska eller stort förtroende för polisen. 2016 var samma siffra 57 procent.

Även när det kommer till förtroendet för rättsväsendet som helhet ligger Blekinge i botten. Även här uppger blott 44 procent av de tillfrågade att de har ganska eller mycket stort förtroende för rättsväsendet.

Att så få uppger förtroende för polisen och rättsväsendet som helhet är en väckarklocka. Särskilt som det ligger i farans riktning att förtroendet fortsätter att sjunka de kommande åren då trenden är negativ.

För en av vårt samhälles grundvalar, ja till och med första paragrafen i samhällskontraktet, är just att staten innehar ett våldsmonopol och att det är till domstolarna vi vänder oss när rättvisa ska skipas.

En sådan ordning förutsätter givetvis att medborgarna har ett mycket högt förtroende för de rättsvårdande institutionerna. När förtroendet för statens våldsmonopol sjunker ökar därför risken för att människor tar lagen i egna händer och att den allmänna acceptansen för detta ökar.

Var den kritiska gränsen för att detta ska hända går är givetvis omöjligt att sia om. Men låt oss säga så här: det kan vara en god idé att vidta åtgärder nu innan vi av egen erfarenhet får veta var gränsen gick.

För att vända utvecklingen krävs det i första hand fler poliser så att hela Sverige kan få en fullgod polisiär närvaro. Polistätheten, alltså antalet poliser per invånare, är nu den lägsta sedan 2007, enligt personalstatistik från Polismyndigheten (DN den 10 januari).

För att få fler poliser räcker det inte att som regeringen gör bygga ut antalet utbildningsplatser. Dels därför att det tar tid att utbilda poliser, dels därför att polishögskolorna redan i dag har mycket svårt att fylla platserna.

Nej, en utbyggnad av polisutbildningen måste också kompletteras med att staten satsar på att höja polisernas löner. Då kommer fler att vilja bli poliser och duktiga och erfarna poliser som lämnat polisen på grund av dåliga arbetsvillkor kommer att återvända.

I det stundande riksdagsvalet spås frågor om lag och ordning hamna högt upp. Det är mycket bra. Statens mest grundläggande uppgift - medborgarnas trygghet och säkerhet - har alltför länge försummats. Nu måste rättssamhället återupprättas. Och det fortast möjligt.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons