Miljöpartiets krokodiltårar

Ledare Artikeln publicerades
Att elcykelbidraget slopas är ingen förlust för klimatet.
Foto: Erik Simander / TT
Att elcykelbidraget slopas är ingen förlust för klimatet.

Miljöpartiets Janine Alm Ericson sparande inte på kraftuttrycken när hon kritiserade M/KD-budgetens förändringar på klimatområdet. Men det är bara larv av Miljöpartiet. Flera av de subventioner eller skatter som riksdagen nu vill ta bort är mer eller mindre helt meningslösa ur klimatsynpunkt.

I M:s och KD:s budgetreservation, som riksdagen röstade ja till under onsdagen, finns flera förändringar som berör klimatområdet. Det fick Janine Alm Ericson, Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, att rasa i riksdagens talarstol under budgetdebatten.

Hon sparade verkligen inte på krutet utan talade om att M/KD-budgeten innebar en ”slakt” av klimat- och miljöbudget, att den var ”destruktiv”, inte ”värdig” och att den skickade signalen till dem som samlats på klimattoppmötet i Katowice att Sverige ger upp sitt klimatengagemang.

Det är hårda ord med tanke på att nyttan av många av de klimatåtgärder som MP har genomfört, och som M/KD-budgeten vill ta bort, är starkt ifrågasatta.

M/KD-budgeten innebär bland annat investeringsstödet till installation av solpaneler slopas. Är det dåligt ut klimatsynpunkt?

Knappast. Sverige har redan i dag en elproduktion som är mer eller mindre helt fossilfri, tack vare kärnkraften och vattenkraften. Fler solceller i Sverige spelar inte någon roll för klimatet.

Och alldeles oavsett detta är solcellssubventioneringen starkt ifrågasatt. I senaste numret av Ekonomisk Debatt (nummer 8, 2018) frågade sig den välkände miljödebattören Per Kågeson, tillika doktor i energi- och miljösystemanalys, ”Varför riksdagen (lägger) så mycket pengar på ett stöd som inte behövs?” Och hans svar var: ”Den enda rimliga förklaringen, utöver misstanke om bristande kunskaper hos beslutsfattarna, är en vilja hos politikerna att försöka framstå som handlingskraftiga." Han nämnde särskilt Miljöpartiets behov av att motivera sitt regeringsinnehav.

M och KD vill också förpassa elcykelsubventionerna till historiens skräphög. Innebär det att Sverige sviker sitt ansvar för klimatet?

Nej, knappast. Att denna subvention försvinner spelar inte någon roll för klimatet eftersom regeringen, trots upprepade propåer, aldrig har kunnat visa att elcykelsubventionen leder till att människor väljer bort bilen till förmån för elcykeln. Det troliga är i stället att elcykelpremien har gått och går till att subventionera människor som i bästa fall bytt kollektivtrafik mot elcykel och i värsta fall bytt trampcykeln mot elcykeln.

Men ett avskaffande av flygskatten då? Det är väl ändå att skjuta sig i den klimatpolitiska foten?

Så enkelt är det inte. Som en av Sveriges ledande miljöekonomer, Runar Brännlund, har påpekat flera gånger bidrar flygskatten mycket lite eller inte alls till att minska de globala koldioxidutsläppen och anledningen till det är att det inhemska och europeiska flyget redan ingår i EU:s utsläppshandeln, EU ETS. ”I praktiken betyder det att om skatten leder till att ett flygbolag minskar antalet flygningar inom Sverige eller till ett EU­ och EES-­land blir det fler utsläppsrätter över till andra flygningar inom samma område eller till andra utsläpp inom EU ETS.”

Flygskatten ger inte heller några som helst incitament till bränslebyte eller effektiviseringar, vilket är totalt feltänkt eftersom det är utsläppen, och inte resandet i sig, som är problemet.

Det är förklarligt att Miljöpartiet gråter krokodiltårar över att dessa klimatåtgärder slängs i papperskorgen. I väldigt liten utsträckning har det dock något med klimatet att göra. Det är däremot en seger för Sveriges skattebetalare som inte längre behöver bekosta Miljöpartiets regeringsmedverkan.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.