Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Anders Gustafsson: Lovade personalen guld och gröna skogar - vad tycker de nu?

I valrörelsen lovade Karlskronasossarna allt åt alla. Nu är kommunekonomin ansträngd och bland annat skolan har det tufft. Politikerföraktet lär växa när glappet mellan utfästa löften och verkligheten blir alltför stor.
Anders GustafssonSkicka e-post
Publicerad 15 augusti 2019
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Sandra Bizzozero lovade mycket i valrörelsen. Nu är ekonomin pressad i kommunen och många tycker nog att avståndet är stort mellan löften och verklighet.
Sandra Bizzozero lovade mycket i valrörelsen. Nu är ekonomin pressad i kommunen och många tycker nog att avståndet är stort mellan löften och verklighet.Foto: Patric Söderström

För att profilera sig i valrörelsen gjorde Karlskronasossarna en ordentlig vänstergir. Väljare skulle lockas tillbaka till partiet genom tydlig ideologisk särskillnad från borgerliga partier och framför allt Sverigedemokraterna som gjort inbrytningar bland gamla socialdemokratiska väljargrupper.

Det handlade inte enbart om att agitera mot valfrihet i välfärden. Nej, det handlade också om fler personalförmåner för vissa utvalda personalgrupper samt löften om arbetstidsförkortningar. Det mest häpnadsväckande var att vissa utvalda kommunanställda skulle få arbeta sex timmar per arbetsdag, i stället för åtta, men trots det få hundra procent i lön. I valrörelsen ”slöt” också Karlskronasossarna ett avtal med lokala LO där man på det personalpolitiska planet lovade än det ena, än det andra.

Annons

Löftet om arbetstidsförkortning utlovades samtidigt som varningslamporna över det ekonomiska läget i Kommunsverige blinkade röda. Stor flyktinginvandring och demografiska förändringar, att allt fler blir äldre med ökande kostnader för välfärden, sätter press på kommunernas ekonomi. Undertecknad skrev bland annat följande apropå förslaget om Socialdemokraternas förslag: ”De ekonomiska utmaningarna för Karlskrona, och många andra kommuner, ger inget utrymme för kostsamma vänsterexperiment som sex timmars arbetsdag” (BLT den 15 augusti 2018).

I veckan höll kommunstyrelsen i Karlskrona ett extrainsatt sammanträde, som i pressen beskrivits som ett ”krismöte”. En mer kommunalbyråkratisk benämning har varit uppföljningsmöte. Anledningen var att flera nämnder under våren prognostiserats att gå med underskott. Nu arbetas det febrilt på flera håll för att hålla igen på utgifterna.

Lärarnas riksförbund (LR) i Karlskrona är oroliga över situationen för kommunens skolor. I ett brev till Kunskapsnämndens ordförande Håkan Eriksson apropå budget för 2020skriver LR att ”Karlskronas kommunala skolor går redan på knäna och en ytterligare besparing vore katastrof”. I en intervju för några dagar sedan i Sydöstran sa Mikael Persson, ordförande i LR, att ”Ökad arbetsbelastning kan ge fler sjukskrivningar. Lärarna är redan i dag hårt pressade. Det går nästan inte att få ännu fler uppgifter” (Sydöstran den 13 augusti).

Det kanske inte var riktigt detta de – väljare och kommunanställda – som röstade på Socialdemokraterna väntade sig av partiet som slöt ”avtal” med facket mitt under brinnande valrörelse?

Att de ideologiska skillnaderna i politiken blir tydliga är bra. Men det finns en stor fara när denna vilja blir så stark att markkontakten med verkligheten förloras. Då växer i stället politikerföraktet. Alla vet, och har vetat länge, att det är tuffa tider för Sveriges kommuner. Socialdemokraterna lovade väljarna och personalen guld och gröna skogar. Vad tycker de nu?

Annons
Annons
Annons
Annons