Lööf eller Björklund som statsminister? Tja, vad som helst kan hända.

Ledare Artikeln publicerades
Annie Lööf.
Foto:Janerik Henriksson/TT
Annie Lööf.

Vad tror ni om Annie Lööf eller Jan Björklund som statsminister efter nästa val?

Vissa av er reagerar säkert med avsky, andra med glädje. Men få tror nog att det skulle kunna ske. Utom möjligen statsvetaren Leif Lewin.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet målar han upp en framtid efter nästa val där inget block kan styra på egen hand, och där ingen är villig att släppa fram den andra. Läget är låst. Likt svärdet som löste den gordiska knuten kommer då Lööf och Björklund in och bildar regering.

Denna mittenregering får sedan skapa majoriteter i fråga efter fråga. Ibland samarbetar de vänsterut, ibland högerut, ibland åt båda hållen. Löfven skulle kunna jubla över blockpolitikens död, Kinberg Batra över att det trots allt är ett borgerligt styre.

    I teorin är lösningen inte dålig. Det politiska samtalet skulle också må bra av att varje fråga avgörs för sig genom debatter och förhandlingar.

    Tror jag det kommer ske? Nej, men anledningen är inte särskilt politisk. Till sist består ju även partier av människor, och när det gäller makt tenderar folk att bli snarstuckna, avundsjuka och missunnsamma.

    Moderaterna och Socialdemokraterna kan stå ut med att förlora mot varandra, de är trots allt värdiga motståndare i varandras ögon. Men att låta något pytteparti sitta och basa över regeringskansliet, att bara sitta och titta på när ledaren för något obetydligt parti åker runt på toppmöten och skakar hand med Merkel och Obama, det är nog mer än vad den egna stoltheten klarar av.

    Lewins artikel sätter dock fingret på en öm punkt. Med tre block i riksdagen har den traditionella blockpolitiken raserats, och något nytt måste komma i dess ställe, senast efter nästa val. En regering som leds av Lööf eller Björklund känns totalt osannolik, men det gör å andra sidan alla andra alternativ också.