Låt det bli början på slutet på regelhysterin

Ledare Artikeln publicerades
Grattis vedspisupproret! Ni lyckades få gehör för sunt förnuft.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Grattis vedspisupproret! Ni lyckades få gehör för sunt förnuft.

Boverket backar om de nya omstridda reglerna som berör återbruk av gamla vedspisar. En seger för förnuftet, kulturarvet och krisberedskapen. Låt denna reträtt bli början på slutet för svensk regelhysteri och paragrafrytteri.

De nya reglerna för vedspisar mötte en folklig vrede utan dess like. Folk har gått samman i ett ”vedspisuppror”, främst organiserat via sociala medier, och drivit opinion mot det vansinniga i att förbjuda återbruk av äldre vedspisar i nya hus. Vedträn har, i protest, skickats till Boverket och till den då ansvarige ministern Peter Eriksson (MP) som drev på för de nya reglerna.

En våg av folklig vrede som, för en gångs skull, gav resultat. Hurra! Hurra! I veckan kom nyheten att Boverket föreslår att reglerna för köksspisar tas bort från och med den 1 oktober 2019. Det skulle innebära att begagnade köksspisar som eldas med ved inte heller omfattas av utsläppskraven vid nyinstallation

Beskedet är en viktig seger för vårt kulturarv, för vår krisberedskap och för det sunda förnuftet. Och det är väl också rimligt ur miljösynpunkt att man inte lägger onödiga krokben för den som vill elda med ved – ett i synnerhet förnyelsebart energislag.

Att vedspisupproret nådde framgång i denna fråga borde inspirera fler att protestera mot den regelhysterin som breder ut sig allt mer. För stollerierna kring vedspisarna är bara ett exempel i raden.

Mest utsatta är jägarna. Trots att problemen kopplade till vapen i Sverige nästan uteslutande handlar om illegala vapen i kriminella kretsar bedriver myndigheter och politiker ett korståg mot legala vapenägare, som är synnerligen laglydiga.

Samtidigt som grovt kriminella kan införskaffa illegala vapen mycket enkelt har polisens licenshandläggning varit en följetong i medierna. I många delar av landet har människor fått vänta i månader på polisens handläggning – olagligt enligt förvaltningslagen och kritiserat av Justitieombudsmannen. Och i arbetet med att bekämpa terrorism, exempelvis i form av och genom överimplementeringen av EU:s vapendirektiv, ger man sig, helt meningslöst, på legala vapenägare som jägare och sportskyttar. Och nu senast ska Polismyndigheten skärpa regelverket för civila skjutbanor – trots att man får leta med ljus och lykta efter incidenter och tillbud.

I skogen har paragrafrytteriet slagit knut på sig själv. Enskilda småföretagare tvingas in i juridiska Kafka-liknande processer på grund av märkliga lagar och nitisk myndighetsutövning.

För inte så länge sedan meddelade Mark- och miljööverdomstolen att ett skogsägarpar inte fick avverka skog så som de önskade för att det fanns en tjäderlekplats - på grannens mark! Och skulle skogsägarparet få ersättning fick de stämma staten... I sammanhanget kan nämnas att det är helt lagligt att fritt jaga tjäder - inte konstigt alls eftersom den klassificeras som livskraftig.

Och att några svenska vinbönder skulle få möjligheten att sälja en och annan flaska vin till besökande vinentusiaster går inte för sig. Nej, nej, Gud bevare oss! Det hotar ju både folkhälsan och alkoholmonopolet säger oss Systembolagets rikligt avlönade lobbyister. Men trots alla byråkratiska invändningar om EU-rätt hit och dit det går det ju alldeles utmärkt i Finland.

Att gamla vackra vedspisar nu, som alltid förr, ska kunna återanvändas i nya hus är fantastiska nyheter. Låt denna seger bli början på fler folkliga uppror mot onödiga regler från den politiska och byråkratiska överheten. Låt den bli början på slutet slutet för svensk regelhysteri och paragrafrytteri.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.