Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Landstingsvalet borde handla om förluster i välfärden

Trots stark konjunktur och växande intäkter misslyckades landstinget med att nå tre av fyra budgetmål 2017. Det står klart nu när landstingets årsredovisning har presenterats för landstingsstyrelsen. Landstingsvalet borde handla om förlusterna i välfärden.
Publicerad 27 mars 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Kalle Sandström i samband med att landstingsstyrelsen höll krismöte om ekonomin tidigare i år.
Kalle Sandström i samband med att landstingsstyrelsen höll krismöte om ekonomin tidigare i år.Foto: Mattias Mattisson

När landstingsstyrelsen sammanträdde i måndags var årsredovisningen för 2017 en av huvudpunkterna på dagordningen.

För den som intresserar sig för siffror och ekonomi är årsredovisningen dyster läsning. Av fyra angivna budgetmål för att landstinget ska anses ha en ”hållbar kostnadsutveckling för en långsiktig stabil ekonomi” misslyckades landstinget med alla mål utom ett.

Annons

Ett av målen var att landstingets verksamheter skulle hålla budget. Resultatet blev ett negativt resultat på 77 miljoner kronor. Bara sex av förvaltningar och nämnder lyckades med att hålla budget. Ett annat mål var att landstinget skulle klara av att hålla nere kostnadsutvecklingen på 1,1 procent jämfört med året tidigare. Resultatet blev en kostnadsökning på 4,4 procent. Inte heller lyckades man nå målet om en soliditet på minst 35 procent.

Det enda målet landstinget klarade av gällande ekonomin var avkastningen på landstingets pensionsplaceringar.

Extra allvarligt är det att landstinget Blekinge inte klarar av att hålla budget ett år som 2017. Förra året inträffande inga drastiska och oförutsedda intäktsbortfall. Nej, tvärtom rådde det högkonjunktur! För våra rödgröna landstingspolitiker betydde det att både skatteintäkterna och statsbidragen från staten ökade förra året. Gällande skatteintäkterna står det till och med i årsredovisningen att skatteintäkternas ökningstakt, 4 procent, är att betrakta som hög.

Av ren nyfikenhet frågade jag för en tid sedan ekonomiansvariga på landstinget hur mycket högre skatteintäkterna och statsbidragen var 2017 jämfört med 2014. Det visade sig att landstingets skatteintäkter under denna period ökat med strax över 400 miljoner kronor och intäkterna från statsbidrag med strax över 260 miljoner kronor.

Det är alltså under mycket goda tider som landstinget Blekinge missar tre av fyra mål för att anses ha en ”hållbar kostnadsutveckling för en långsiktig stabil ekonomi”. Och då frågar man sig givetvis: om inte landstingets röd-gröna styre kan få landstingsekonomin att gå ihop under högkonjunktur då intäkterna ökar, hur ska det då gå den dag då det inte längre råder högkonjunktur?

Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets fiasko med landstingsekonomin ter sig i ljuset av att både S och V på riksplan går till val på att få bort vinsterna i välfärden närmast komiskt.

När Kalle Sandström (S) och Erik Ohlsson (V) om några månader står i valstugorna och svartmålar välfärdsföretagen - fråga då hur det är möjligt för dessa att inte bara hålla budget utan dessutom göra vinst. Men förvänta dig inte att få något ordentligt svar, för god hushållning med skattebetalarnas pengar är onekligen inte våra rödgröna landstingspolitikers starka sida.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons