Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kriminellas rätt ska inte väga tyngre

Ett nytt lagförslag om tillträdesförbud avfärdas med hänvisning till rörelsefriheten. Men genom lagstiftning som inte begränsar kriminella, begränsas i stället skötsamma medborgare.
Publicerad 15 oktober 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Är tafsande killars rörelsefrihet viktigare än kvinnors rätt till trygghet?
Är tafsande killars rörelsefrihet viktigare än kvinnors rätt till trygghet?Foto: Simon Paulin / SvD / TT

De senaste åren har återkommande rapporter kommit om sexuella trakasserier på simhallar, om stölder och hot i butiker och stök på bibliotek. Nu har en utredning gjorts på uppdrag av regeringen om ett så kallat “tillträdesförbud”, alltså om det ska bli möjligt att porta personer från allmänna platser.

My Hedström från Åklagarmyndigheten som har gjort utredningen, har tagit fram ett förslag till lagstiftning där en person som bryter mot tillträdesförbudet ska kunna dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. Men Hedström själv, liksom Advokatsamfundet, Justitieombudsmannen och Åklagarmyndigheten, avråder från lagförslaget med hänvisning till att det riskerar att inskränka rörelsefriheten.

Annons

Hedström påpekar i P1 (den 13 oktober) att de problem som man vill motverka inte väger så tungt att man bör inskränka den grundlagsstadgade rätten till rörelsefrihet. Man kan fråga sig hur utredaren resonerat här. Vad hände exempelvis med vår grundlagsstadgade äganderätt? Borde inte en butiksägare ha rätt att freda den butik han eller hon själv äger? Man kan också undra varför det över huvud taget behövs ett tillträdesförbud mot kriminella. Borde inte dessa personer redan vara åtalade och eventuellt inspärrade då de begår brott?

Kriminellas rätt att röra sig fritt tycks alltså väga tyngre, enligt Hedström, än vår rätt att bli fredade från brott.

Under 2017 var simhallen Brohuset i Stockholm tvungen att stänga efter att ett gäng ungdomar uppfört sig stökigt (Mitti, mars 2017). I Karlskrona utrustades personal med överfallslarm efter problem med stök och aggressiva personer (BLT januari 2017). I Eskilstuna och i Hjällbo valde biblioteket att hålla stängt under kvällar på grund av ungdomsgäng och en kvinnlig bibliotekarie i Jönköping fick föras till sjukhus efter att hon fått ett knytnävsslag i ansiktet.

Återkommande rapporter har också hörts om butiker som stängt ner på grund av hot och stölder. I Husby stängdes butikerna i centrum i protest (SVT december 2016). Varje år lägger svenska handlare 11 miljarder kronor på säkerhetsåtgärder, vilket motsvarar nästan halva polisbudgeten (Svensk handel, 2018). Samma sak med simhallar över hela Sverige. De kriminellas rörelsefrihet tycks ofta vara viktigare än din trygghet, din äganderätt och din rätt att befinna dig i det offentliga utan att riskera att utsättas för brott. Vilken kvinna kommer vilja gå till en simhall om hon vet att det kan finnas gäng av killar där som kommer att tafsa på henne?

Genom lagstiftning som inte begränsar de kriminella, begränsas i stället de skötsamma.

Man kan undra vem vår lagstiftning egentligen är till för att skydda? Rätten att tafsa, stjäla och trakassera tycks ofta trumfa rätten för vanliga personer att röra sig fritt. Det är inte “tillräckligt motiverat” att porta hotfulla individer, enligt utredaren.

Dock vill en majoritet i riksdagen (M, L, C, KD och SD) se lagstiftning på området. Liberalernas gruppledare Johan Pehrson påpekade att de allmänna platserna är viktiga att värna från kriminella. KD har sagt att de ska agera om inte regeringen lägger fram ett förslag innan jul. Rörelsefriheten är helt enkelt inte till för att hotfulla individer ska få göra hur som helst på skötsamma medborgares bekostnad.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons