Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Emma Jaenson: Jämställdheten klarar sig utmärkt utan ännu en politiserad myndighet

Moderaterna har i sin budget föreslagit att Jämställdhetsmyndigheten ska läggas ner, vilket är ett utmärkt förslag. Pengarna kan då i stället gå till riktigt jämställdhetsarbete.
Emma JaensonSkicka e-post
Publicerad 12 december 2018
Emma Jaenson
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jämställdhetsminister Åsa Regnérs (S) Jämställdhetsmyndighet blir förhoppningsvis en kortlivad affär.
Jämställdhetsminister Åsa Regnérs (S) Jämställdhetsmyndighet blir förhoppningsvis en kortlivad affär.Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Jämställdheten är hotad. Det menar i alla fall Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby, ifall en M- och KD-budgeten röstas igenom. Moderaterna har i sin egen budget föreslagit att vår myndighet för jämställdhet: Jämställdhetsmyndigheten, som startades 1 januari 2018, kan komma att läggas ner.

Berglund frågar sig på SvD Debatt hur kvinnors höga sjukskrivningstal ska minskas, och vilka insatser som krävs för att minska skillnaderna mellan pojkars och flickors skolresultat (SvD den 10 december). Ja, hur ska det gå utan en jämställdhetsmyndighet?

Annons

Berglund verkar tro att arbetet för att främja jämlikhet och kvinnors rättigheter är avhängigt att vi har en myndighet som tar hand om jämställdheten åt oss. Men vad är det då för projekt som myndigheten faktiskt finansierar?

På hemsidan kan man bland annat hitta ”Feministisk crash-course i kärnvapenfrågan” som har fått 481 000 kronor för att ”motverka den ensidiga och mansdominerade debatten om kärnvapen”. Som att kvinnor inte är kapabla att sätta sig in i för- och nackdelar med kärnvapen själva?

Organisationen Mensen (som BLT har skrivit om den 4 oktober) har fått drygt 530 010 riksdaler för projektet ”Menscertifiering av arbetsplatser”. Mensen har även organiserat ”mensbildning” för att arbeta folkbildande, genom att bland annat sprida mensinformation och anordna föreläsningar och events om mens.

Projektet ”Maktmötet” (692 000 kronor) av organisationen Maktsalongen låter vid en första anblick ganska rimligt. Syftet är att utbilda kvinnor i ledarskap. Men tråkigt nog är civilsamhället sällan så skatteskadat som när det kommer till jämställdhet. På de första bilderna av personer ”som unga kan identifiera sig med och inspireras av” syns inga mindre än Alice Bah Kunkhe (MP) och Annika Strandhäll (S).

Utöver detta har myndigheten arbetat med jämställdhetsintegreringen på våra högskolor, universitet och myndigheter, (bland annat på Blekinge Tekniska Högskola) där vissa högskolor tvingat lärarna att arbeta utifrån ett normkritiskt arbetssätt och kursplaner, kurslitteratur och fysiska utbildningsplatser har granskats för att säkerställa att de har ett jämställdhetsperspektiv.

För Jämställdhetsmyndighetens resurser tycks i mycket liten mån - om någon alls - verka för ökad jämställdhet genom att förebygga sjukskrivningstal, förebygga sexualbrott eller höja pojkars skolresultat, som Berglund verkar tro. Nej, vad myndigheten nästan uteslutande tycks fungera som är att vara en politisk propagandacentral för vänsterfeminism, finansierad med våra skattepengar.

Och nu vill alltså M lägga ner myndigheten. De beskriver i budgetförslaget att de offentliga finanserna kan stärkas med 40 - 78 miljoner kronor mellan 2019 till 2021 om myndigheten läggs ner. Det är rejäla slantar att lägga på riktigt jämställdhetsarbete, exempelvis för att fler invandrarflickor och kvinnor lär sig svenska, går ut skolan och kommer ut i arbetslivet. Eller för att satsas på polis för att motverka hedersvåld.

Att lägga ner Jämställdhetsmyndigheten är ett välkommet förslag. Kampen för kvinnors rättigheter klarar sig utmärkt utan statlig indoktrinering och skattesubventionerade pekpinnar.

Annons
Annons
Annons
Annons