Jakten på dem som gör rätt för sig fortsätter

Ledare Artikeln publicerades
Regeringen avser höja skatten på sparande. Jakten på dem som arbetar och sparar fortsätter.
Foto:JESSICA GOW / TT
Regeringen avser höja skatten på sparande. Jakten på dem som arbetar och sparar fortsätter.

Regeringen och Vänsterpartiet överens: skatten på sparande ska höjas.

Att tjäna egna pengar ger frihet och oberoende. Kanske för att kunna skaffa en egen bostad och slippa vara beroende av föräldrars välvilja. Eller för den delen, för att kunna frigöra sig från politikernas bidragssystem.

Att spara sina intjänade pengar är att spara sin frihet till ett senare tillfälle. Kanske för att kunna ha mer pengar den dag då inkomsten minskar - som den dagen då man lämnar arbetsmarknaden och går i pension. Eller, otänkbara tanke i Sverige, om man skulle vilja spara ihop till en buffert för att under en tid i livet ägna sig åt något annat än lönearbete. Eller, lika otänkbar tanke, att man skulle kunna köpa ett hus eller en bostadsrätt utan att vara allt för beroende av banken.

Man tycker därför att Sverige borde ha en politik som uppmuntrade både arbetsamhet och sparsamhet.

Men så tänker uppenbarligen inte regeringen. Skatten på arbete har regeringen höjt i omgångar genom både avtrappat jobbskatteavdrag och trixande med brytpunkterna. Först med hot om misstroendeförklaring mot ansvarig minister hejdade sig regeringen och drog tillbaka förslaget om sänkt brytpunkt för när man ska betala statlig inkomstskatt. Ett förslag som med ett pennstreck skulle ha förvandlat människor med relativt modesta inkomster till höginkomsttagare.

I helgen meddelade Vänsterpartiet att de i budgetförhandlingarna med regeringen har fått igenom kravet på att skatten på sparande ska höjas. Det sker genom att skatten på sparande i så kallade investeringssparkonton och kapitalförsäkringar höjs. Sammanlagt beräknas skatteintäkterna öka med 790 miljoner kronor genom den höjda skatten på sparande.

Från Vänsterpartiets sida vill man ge sken av att det är en skattehöjning som med kirurgisk precision enbart träffar de allra rikaste. Men sanningen är att mellan 1,7 och 1,8 miljoner svenskar har ett investeringssparkonto, enligt Skatteverket. Återigen, när Vänsterpartiet talar om de "rika" är det förvånansvärt ofta vanliga människor som drabbas.

Samtidigt som regeringen har bestämt sig för att försämra villkoren för spararna är det fortsatt glada dagar för de som sätter sig i skuld.

Varningarna om att svenskarna är skuldsatta upp över öronen har blivit så vanligt förekommande att de flesta noga mest rycker på axlarna när någon ekonom går ut och varnar. Och svenskarnas skuldsättning sker med våra politikers goda minne eftersom varken alliansregeringen eller den rödgröna varit ansvarsfulla nog att trappa ned de generösa ränteavdragen.

Det behövs ett mentalt skifte i synen på arbetsamhet och sparande. De som lägger ner kraft och möda på att läsa långa och kvalificerade utbildningar, de som satsar sina pengar och lägger ner all sin tid på att starta nya företag och de som sparar ihop pengar för att vara oberoende av andra borde uppmuntras och inte motarbetas. Det vinner dessutom alla på i längden.