Jag är hellre ledig än ger ett gåvobrev till staten

Ledare Artikeln publicerades
Foto:MAJA SUSLIN / TT

Tillsammans med tjugo stycken andra unga politiskt intresserade svenskar reste jag förra veckan till Washington D.C. i USA. Tankesmedjan Timbro anordnade seminarier med diverse amerikanska opinionsbildare.

Även om USA knappast är den stora frihetsförebild vissa i den svenska borgerligheten målar upp, finns mycket att lära av det stora landet i väst. Inte minst bör borgerliga politiker hämta inspiration av de amerikanska republikanernas kamp för den arbetande medelklassen.

Republikanerna har nu makten i USA:s tre folkvalda nationella institutioner: representanthuset, senaten och Vita Huset. Medan Donald Trump fick presidentmakten genom att vinna arbetarmännens röster inriktar sig hans partikamrater i kongressens två kammare på att driva igenom skattesänkningar för medelklassen.

I USA, liksom i Sverige, står medelklassen för merparten av skatteintäkterna.

Skillnaden är att amerikanska politiker inte skäms för att säga att systemet är fel - högskoleutbildade personer förtjänar att få mer pengar i den egna fickan.

Svenska politiker glömmer ofta bort rättviseaspekten i att den som anstränger sig i skolan, tar studielån för att studera och sedan ägnar livet åt intellektuellt krävande arbeten också ska få betalt för sina ansträngningar.

Man tar heller inte hänsyn till ekonomiska fakta. Blir en skatt alltför hög kommer skatteintäkterna att minska eftersom folk inte arbetar om för mycket av lönen går till staten.

Både höger- och vänsterekonomer är överens om att de svenska marginalskatterna - skatten på högre arbetsinkomster - befinner sig på fel sida av den så kallade Lafferkurvan, en ekonomisk modell som beskriver det optimala skattetrycket för att öka skatteintäkterna.

Trots att finansminister Magdalena Andersson vet att hon i längden skulle få in mer till statskassan genom att sänka skatten för den välmående medelklassen höjer hon dem ytterligare. När Andersson pratar om att rika ska betala mer i skatt är det sjuksköterskor, poliser och lärare hon menar. De riktigt rika drabbas inte av höjd skatt på vanligt lönearbete eftersom de har kapitalinkomster från företag.

Regeringen Reinfeldt var knappast bättre. Jobbskatteavdragen var designade för att ge LO-arbetare fler tusenlappar i fickan. Är det rätt att någon som ställer sig vid det löpande bandet på en fabrik direkt efter gymnasiet har högre livsinkomst än en lärare?

Först nu har Moderaterna börjat intressera sig för att förbättra villkoren för högskoleutbildade. Det är inte en dag försent. När jag blir färdig läkare kommer ett extra pass på akuten att vara som att ge ett gåvobrev till staten. Då är jag hellre ledig.

I USA härskar inte jantelagen. Det är befriande att lyssna på politiker som inte tycker att det är häftigt att betala skatt. Visserligen kan man kritisera det amerikanska systemet för mycket, bland annat finns kryphål som miljardärer utnyttjar för att komma undan att alls betala skatt.

Men engagemanget för att människor ska tjäna på att utbilda sig är starkt. I Sverige har vi tyvärr en statsminister som kommer undan med att sänka folks löner - helt i onödan.