”Ingen tar ansvar när någon annan betalar”

Ledare Artikeln publicerades

Det är en sak om människor själva vill lägga sina egna surt förvärvade pengar på ”kroppsligt medvetande”. Men att våra politiker tycker att våra skattepengar ska betala för det här är faktiskt rätt oanständigt.

Europeiska socialfonden och Region Blekinge betalade sex miljoner kronor för att utbilda och certifiera sex välbefinnande-coacher (BLT den 4 maj). Tanken är att coacherna ska stötta nyanlända som står långt från arbetsmarknaden. Men det är ingenting annat än slöseri med skattebetalarnas pengar. Det är knappast välbefinnande-coacher som är vägen in i det svenska samhället.

Från början var det 24 deltagare i projektet, men bara sex gick hela vägen. Man kan tycka att det är få med tanke på att projektet ändå kostade sex miljoner kronor. Men de ansvariga är nöjda och hävdar att målet hela tiden var att få fram just sex certifierade välbefinnande-coacher.

Region Blekinge är så nöjda att de nu vilja exportera framgången till resten av landet. Jo, tack. Ingen tar ansvar när någon annan betalar. Men de ansvariga menar att de ”ser statistiskt säkerställda resultat som visar att de som gått utbildningen ökat sitt eget välbefinnande”. Det var väl bra i så fall. Men var det verkligen värt sex miljoner av skattebetalarnas pengar?

När coacherna själva förklarar vad det är de ska göra är det inte utan att man frågar sig om det är på riktigt. De ska träffa sina klienter en gång i vecka och ”inleder med 20 minuters kroppsligt medvetande. Man ska lära sig att lyssna på sin kropp. Sedan har vi en dvd-film med övningar och samtal som bygger på den enskildes behov samt hälsoaktiviteter och samtal”.

Det är en sak om människor själva vill lägga sina egna surt förvärvade pengar på ”kroppsligt medvetande”. Men att våra politiker tycker att våra skattepengar ska betala för det här är faktiskt rätt oanständigt.

Slöseriombudsmannen granskar vad vi får för våra skattepengar och uppmärksammar när politiker och andra makthavare slösar med skattebetalarnas pengar. En vanlig polis eller sjuksköterska betalar mer än halva sin lön i skatt när arbetsgivaravgifter och skatter på konsumtion räknas in. Det är mycket pengar och om fler bara visste hur mycket de faktiskt betalar skulle nog ännu fler reagera när skattepengarna slösas bort utan nytta för dem som betalar.

Det saknas inte direkt utmaningar i skolan, vården och äldreomsorgen. Men politikerna kanske tänker att när skolan inte håller måttet, vårdköerna växer och våra äldre knappt får komma ut kan vi ju alltid kontakta en välbefinnande-coach. Då känns det säkert bättre.

Johan Gustafsson

Slöseriombudsman på Skattebetalarnas Förening

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.