Moderaternas krav är inte orimliga

Ledare Artikeln publicerades
Tomas Tobé, Moderaternas partisekreterare, var på besök i Karlskrona under tisdagen.
Foto:Fredrik Sandberg/TT
Tomas Tobé, Moderaternas partisekreterare, var på besök i Karlskrona under tisdagen.

Under tisdagen var Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé på besök i Karlskrona. Moderaterna i kommunen säger att de vill kunna använda det utrymme som finns i socialtjänstlagen för att få människor som har passerat etableringsfasen att engagera sig mer i sin egen integration.

När man kommer till Sverige är man först här som asylsökande, därefter hamnar man i en etableringsfas som varar 2 år. Efter dessa två år räknas man inte längre som nyanländ.

20 procent av de som går ur den fasen går till försörjning, medan 80 procent kommer till kommunen för försörjning, enligt Camilla Brunsberg (M) som också är med på träffen under tisdagen.

I den fasen, menar Moderaterna i Karlskrona, att det finns utrymme i lagen för att kräva motprestationer. Moderaterna i Karlskrona tycker att exempelvis lära sig svenska språket borde ingå i detta, liksom att delta i praktik. Det är knappast några orimliga krav.

För att sedan ge människor en chans att komma in på arbetsmarknaden krävs flera andra åtgärder, menar Tobé, och menar att han själv är "varm anhängare" av rut- och rotföretagen.

De har också mycket riktigt visat sig mer effektivt än många politiskt beslutade instegsjobb, nystartsjobb och allt vad det nu heter. Företagen har själva fått en uppmuntran att anställa, då marknaden exploderade - åtminstone fram till att den nya regeringen olyckligt nog började peta i reformerna för något år sedan. Arbetsförmedlingen är däremot notorisk ineffektiv.

Trots framgångarna med arbetslinjen kom alliansen aldrig åt det "djupa utanförskapet" säger Tobé, och är självkritisk. Nej, det är svårt att på åtta år rätta upp alla system som under årtionden har snickrats fram i föreställningen att alla ska följa samma mallar och former.

Samtidigt skriver hans partiledare Anna Kinberg Batra i Aftonbladet att man inte kan hoppas på att EU eller någon annan ska lösa våra problem. Helt rätt, men EU-perspektivet kan inte släppas bara för den sakens skull. Framtiden heter mer av samarbete, inte mindre.