Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Anders Gustafsson: I stället för Aftonbladets hånskratt behövs förståelse

På bara några dagar har över 225 000 personer anslutit sig till Bensinupproret 2.0. På Aftonbladet skrattar man åt upproret och utropar att ”det är ingen mänsklig rättighet att bo på landet”. Hur vore det med lite förståelse i stället för skratt?
Anders GustafssonSkicka e-post
Publicerad 9 maj 2019
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

För drygt en månad sedan startade Janne Berglund från Borås Facebookgruppen ”Bensinupproret 2.0”. Gruppen har de senaste dagarna växt explosionsartat. I skrivande stund är antalet medlemmar uppe i strax över 225 000. Hur många är de när du läser denna artikel? 300 000? 350 000?

Det vore inte orimligt. När Malin Wollin skrev sin hånfulla krönika ”Därför väljer jag att skratta när 115 000 män rasar mot bensinpriset” var antalet medlemmar, enligt skribenten, just 115 000 (Aftonbladet den 8 maj). Det måste ha varit någon gång i onsdags. Och utropade hon i sin krönika: ”det är inte någon mänsklig rättighet att leva på landet”.

Annons

Bara så att ni vet. Ingen rättighet att bo på landet. Det är bara att flytta till storstan om ni inte har råd att bo kvar på landet.

Men det där med att det bara är ”karlar” som engagerar sig i bensinupproret verkar vara fel i sak. En av gruppens moderatorer råkar nämligen vara kvinna, och av en händelse bo utanför Olofström.

”Många av de här kvinnorna är ensamstående. Det är extra tufft för dem, de måste köra sina barn till olika aktiviteter. De kämpar dagligen med sin ekonomi, och när bensinpriset går upp så drabbas de mycket hårt” berättar Angelina Blohm Bokenhielm för SVT apropå sitt engagemang i bensinupproret (SVT den 9 maj).

Hur vore det om krönikörer som Malin Wollin försökte förstå berättelser som Angelinas i stället för att skratta åt människor på landsbygden som är helt beroende av bilen för att få sin vardag att gå ihop?

Alla varken vill eller kan bo i Stockholm. Och om det inte bor människor utanför storstäderna – vem ska då gräva upp malmen, fälla skogen eller odla maten som behövs för att Sverige ska överleva?

Ständigt hör folk politiker berätta om hur viktigt det är att hela landet ska leva. Statsminister Stefan Löfven beklagar sig över att det varit för mycket ”Stockholmsfixering” i politiken och att han ”lagt om politiken till en hela landet-politik”.

Ändå läggs både kommersiell och offentlig service ner på landsbygden. Trots det är kommunalskatterna som högst i många landsbygdskommuner. Högst skatt, sämst service – välkommen att bosätta dig! Politikerna förbjuder skogsbönderna att avverka sin skog och kräver att avloppssystem ska byggas om för hutlösa summor utan att myndigheterna alltid kan redogöra för miljönyttan. Stöldligor har fri lejd när polisen lämnat walk over. Och även om det från politiskt håll sägs att klimatpolitiken måste genomföras på ett rättvist sätt är det få som ser något av rättvisa i hur klimatpolitiken bedrivs nu. Staten subventionerar elbilar som vanligt folk knappast kan har råd med samtidigt som skatterna höjs och höjs och servicen bara blir allt sämre. Tomma tunnor bullrar mest.

Det är i det sammanhanget folk reagerar så kraftigt mot högre skatter på drivmedel. Det är protester från människor som i många sammanhang ständigt får se sig förbisedda i vårt samhälle där det är samhällsideal att bo i en överbelånad etta på 20 kvadratmeter i Stockholms innerstad.

Nej, det är inte förvånande att det jäser på landsbygden. Det märklig är att det inte har exploderat än. Kanske blir skratten och förlöjligandena droppen som får bägaren att rinna över?

Annons
Annons
Annons
Annons