Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hur söta de än är - betydligt fler sälar måste skjutas

Det är dags för politikerna att få upp ögonen för vilken skada sälen åsamkar fisket och fiskarna. Licensjakt på säl behöver införas snarast och EU:s förbud mot handel av sälprodukter måste hävas.
Publicerad 17 oktober 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Sälen äter mängder av torsk berättade BLT i måndagens tidning. Det är dags för politikerna att införa licensjakt på säl. Och på EU-nivå måste förbudet mot försäljning av sälprodukter hävas.
Sälen äter mängder av torsk berättade BLT i måndagens tidning. Det är dags för politikerna att införa licensjakt på säl. Och på EU-nivå måste förbudet mot försäljning av sälprodukter hävas.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Våra politiker är mycket upptagna med att fatta beslut och komma med idéer om hur fisket ska begränsas - ofta påhejade av diverse miljöorganisationer. Motivet som alltid anges är att fisket hotar livskraftiga fiskebestånd.

I veckan kom EU:s medlemsländer överens om fiskekvoterna för nästa år i Östersjön. Det nya beslutet innebär bland annat att torskkvoten i östra Östersjön minskas med 15 procent (P4 Blekinge den 15 oktober). Enligt Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) var det en bra dag för torsken.

Annons

Men samtidigt som politiker och miljöorganisationer gärna ser att fisket minskar så är det väldigt tyst om det stora hotet som den kraftigt ökande mängden sälar utgör för fiskarna.

I måndagens tidning berättade BLT om en ny rapport från Sveriges Lantbruksuniversitet och det danska institutet för marin forskning, DTU Aqua, om sälarnas födointag (BLT den 15 oktober). Under fyra år har spillning från säl på Utklippan, Falsterbo, Christiansö och Rødsand samlats in och analyserats i syfte att se vad sälarna äter. Och rapporten visar att sälarnas föda till 84 procent består av torsk. ”Nu vet vi att sälarna längre upp i Östersjön helst äter strömming medan sälarna i södra Östersjön har torsk som stapelvara”, kommenterar Karl Lundström, forskare vid SLU:s institution för akvatiska resurser.

Lundström anser att rapportens fynd rimligtvis borde ”leda till ökade krav på jakt. Det går inte längre att nonchalera de problem som sälarna skapar”. En annan forskare vid SLU, Sven-Gunnar Lunneryd, som BLT talade med i reportaget anser att problemet är så stort att det borde införas ”skottpengar” på säl.

Dessa två forskare borde våra politiker lyssna på - både för fiskarnas och fiskets skull. Sluta vara så ensidigt fokuserade på att lägga krokben för yrkesfisket, politiker.

Dagens skyddsjakt på säl innebär att jakt enbart får ske inom 200 meter från den plats där fiske bedrivs och där sälar tagit fångst från garn eller orsakat skador på fiskeredskap. Redan 2013 föreslog Naturvårdsverket att licensjakt på säl borde införas och myndigheten konstaterade att ett införande av licensjakt skulle vara förenligt med art- och habitatdirektivet. Ändå har politikerna inte fattat något beslut om att utöka jakten.

Samtidigt borde våra politiker ta strid för att få bort det europeiska förbudet mot handel med sälprodukter, som bland annat kommit till på initiativ av den svenske Europaparlamentarikern Carl Schlyter (MP). För det räcker givetvis inte att tillåta mer jakt om det inte finns ett ökat intresse bland jägarna att jaga säl. Ska vi få till stånd mer säljakt måste jägarna givetvis få sälja exempelvis sälskinn.

I mångas medvetande är sälen fortfarande ett utrotningshotat djur. Det är en verklighetsbild som behöver uppdateras. Från att ha varit akut hotad uppskattas det nu finnas 40 000 gråsälar i Östersjön. De stora sälpopulationerna är ett stort bekymmer både för fisket och för fiskarna. Att vi behöver mer säljakt måste sjunka in hos både politiker och allmänheten. Hur söta de än är måste väldigt många fler sälar skjutas jämfört med i dag.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons