Högskoleprovet är en andra chans – låt inte fuskarna sabba det

Ledare Artikeln publicerades
Fuskarna har stulit en annan persons möjlighet till en framtida utbildning som läkare, jurist eller civilingenjör.
Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT
Fuskarna har stulit en annan persons möjlighet till en framtida utbildning som läkare, jurist eller civilingenjör.

Högskoleprovet är en andra chans för många. Därför bör fuskares betyg ogiltigförklaras. De bör förbli avstängda från svenska universitet under en lång tid. Allt annat innebär ju att fusket har lönat sig!

Högskoleprovet har funnits sedan 1977, men de senaste åren har allt mer fusk dykt upp. I januari i år dömdes tre bröder till fängelse på mellan 3,5 till 6 år för bland annat medhjälp till osann försäkran och grovt bokföringsbrott, som ledarsidan har skrivit om tidigare (BLT den 21 januari 2019).

Bröderna hade hållit i tjänsten “HP-hjälpen” som där personer hade betalat för att få de rätta svaren till högskoleprovet. 23 personer som använt sig av fusket dömdes till villkorlig dom och böter och ytterligare 74 kommer att åtalas (SVT den 17 januari 2019).

I dagsläget utreder regeringen hur fusket kan stävjas. Bland annat kan kroppsvisitation bli aktuellt, och nu kan även de fuskande bli av med sina högskolepoäng från de kurser de blivit godkända på. Gott så.

Redan i dag kan fuskare stängas av från att göra Högskoleprovet under två års tid. Det är sedan universiteten och högskolorna som avgör om studenternas antagningsbeslut ska återkallas så att han eller hon kickas från utbildningen. Lunds universitet har exempelvis beslutat att återkalla de sju antagningarna av personer som kommit in på falska meriter. Även Umeå universitet och Linköpings universitet har meddelat att de utreder om resultatet som har återkallats av UHR har legat till grund för antagning. Om så är fallet ska antagningsbeslutet återtas.

För som Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, mycket riktigt påpekar “De som fuskar på högskoleprovet fuskar inte bara på ett prov – de stjäl någon annans plats på en utbildning och någon annans chans till en bättre framtid” (SVT den 6 april 2019). Fuskarna har inte haft rätt till sin utbildningsplats: de har betalat sin väg in till en utbildning och stulit en annan persons möjlighet till en framtida utbildning som läkare, jurist eller civilingenjör.

I sammanhanget kan det dock tyckas en smula absurt att de tre bröderna fick upp till sex års fängelse, framför allt i jämförelse med många andra straffsatser i Sverige. Brödernas brott är trots allt offerlöst. Och är det inte precis lika omoraliskt – om inte mer omoraliskt – att sno någon annans utbildningsplats? De tre männen som åkte fast har vidareförmedlat en tjänst. De har inte fuskat själva.

Risken är dessutom, om konsekvenserna blir för svaga, att Högskoleprovet stängs ner helt. I de fall man över huvud taget åker fast för ett fusk, så riskerar man bara böter och villkorligt. Men högskoleprovet är en andra chans för många. Det är otroligt viktigt att det finns kvar. Precis som Ernkrans påpekar måste det därför “vara tydligt att för den som blir påkommen med fusk [att] konsekvenserna bli riktigt hårda” (SVT den 11 april 2019).

Om inte konsekvenserna blir ordentliga urholkas hela universitetsväsendet. Fusket legitimeras. Det minsta i sammanhanget är att fuskarna blir av med poängen från de kurser som de inte haft meriter nog att studera på. Deras betyg bör ogiltigförklaras. De bör förbli avstängda från svenska universitet under en lång tid framöver. Allt annat betyder ju att fusket har lönat sig. De som har stulit en utbildningsplats av andra, genom falska meriter, förtjänar inte att på något vis att gynnas av det.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.