Historia håller på att skrivas i landstinget Blekinge

Ledare Artikeln publicerades
Alliansen ser ut att kunna ta över makten i Landstinget Blekinge.
Alliansen ser ut att kunna ta över makten i Landstinget Blekinge.

Det socialdemokratiska vanstyret av landstinget Blekinge ledde till ett historiskt lågt stöd för Socialdemokraterna. Mycket pekar nu på att S kommer att tvingas att lämna i från sig makten - för första gången sedan 1923.

Det definitiva valresultatet för Landstinget Blekinge (från och med årsskiftet Region Blekinge) kommer inte förrän på onsdag, då även utlands- och förtidsrösterna har räknats. Men de siffror som finns nu pekar på att en historisk förändring har ägt rum i Blekinge: för första gången någonsin kan alliansen komma att ta över landstingsstyret.

Även om valresultatet ännu inte är slutgiltigt fastslaget kan man konstatera följande: Socialdemokraterna gör ett uruselt val och tappar stort. Miljöpartiet åker ur. Vänsterpartiet ökar marginellt. Sverigedemokraterna ökar stort. Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet går framåt. Liberalerna minskar något.

Sammantaget innebär dessa förändringar att alliansen nu ser ut att få ett mandat mer i landstingsfullmäktige än S och V. Ett alliansstyre i minoritet är därmed att vänta, om inte SD och de röd-röda gör upp om samarbete.

Att Socialdemokraterna går kraftigt bakåt är inte svårt att förstå. Under den gångna mandatperioden har landstingets ekonomi varit i kris. Inte ett enda år har den rödgröna majoriteten fått plus och minus att gå ihop. Det har varit underskott efter underskott. Media har berättat om det ena sparpaketet efter det andra. Väljarna gjorde helt rätt som straffade det rödgröna vanstyret.

Det mesta pekar nu på att alliansen kommer att ta över styret över landstinget/regionen. Det är en uppgift allianspartierna måste ta sig an med stor respekt. Det kommer att vara svårt att få ordning på budgetunderskotten och den höga kostnadsutvecklingstakten. Det kommer att kräva ett systematiskt arbete från alliansens sida för att få ekonomin att gå ihop.

Alliansen borde nu i första hand sätta sig ned och titta på de administrativa kostnaderna. Finns här pengar att hämta som skulle kunna gå till kärnverksamheten?

Vilka kostnadsbesparingar finns att göra nu när landstingets och regionens verksamheter slås ihop?

Moderatledaren Alexander Wendt har tidigare talat om att använda sig av landstingets kapital för att skapa manöverutrymme under en tid. I den frågan gäller det att inte ta förhastade beslut utan utreda frågan grundligt först. Det kan alliansen i lugn och ro göra nu när den ser ut att ta över styret och därmed har tillgång till utredningsresurser.

Parallellt med att alliansen ser över kostnaderna borde den även nyktert titta på landstingsskatten. Underskatta inte oredan de rödgröna har ställt till med. Det kan faktiskt vara så att regionalliansen både måste se över kostnaderna och samtidigt höja landstingsskatten. Ta en ordentlig diskussion om detta redan nu inom alliansen.

Samtidigt som mycket av alliansens tid kommer att gå åt att städa upp efter de rödgröna får alliansen inte glömma att infria sina egna vallöften. Tid och energi måste även ägnas åt att utveckla regionens viktiga verksamheter.

Att Socialdemokraterna, som det ser ut nu, får lämna ifrån sig makten i landstinget är historiskt. Men en än större bedrift väntar regionalliansen: att bli återvald 2022. Nästa valdag kommer att komma mycket fortare än vi alla nu föreställer oss.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.