Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Helt rätt att nobba Gretas förslag

Det fackliga motståndet mot att gå ut i klimatstrejk den 27 september är kompakt. Fackförbunden gör helt rätt när de nobbar Greta Thunbergs uppmaning.
Publicerad 9 augusti 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Greta Thunberg vill att svenska löntagare går ut i klimatstrejk den 27 september. Det vill inte de största fackförbunden.
Greta Thunberg vill att svenska löntagare går ut i klimatstrejk den 27 september. Det vill inte de största fackförbunden.Foto: Janerik Henriksson/TT

”Vi uppmanar alla fackföreningar och förbund att utlysa strejk den 27 september”, skrev klimataktivisten Greta Thunberg i ett öppet brev på Aftonbladets debattsida nyligen (Aftonbladet den 25 juli).

Men intresset från Sveriges största fackliga centralorganisationer har varit synnerligen svalt.

Annons

”LO använder som regel inte strejkvapnet för påtryckningar i olika politiska frågor, hur viktiga och angelägna de än är, och vi tror inte att en arbetsnedläggelse skulle föra oss närmare en lösning på klimatfrågan”, skrev LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström i en kommentar till tidningen Arbetet (den 25 juli).

LO fick medhåll av akademikernas centralorganisation Saco:“Strejkvapnet används inte för allmänna politiska påtryckningar utan enbart i konflikter som rör arbetsmarknadens parter”, skrev organisationen till Tidningarnas telegrambyrå (TT den 25 juli).

Det är helt rätt av LO och Saco. Hur viktig klimatfrågan än är är den inte en fråga mellan arbetstagare och arbetsgivare. Den kan inte lösas genom någon uppgörelse mellan något av medlemsförbunden i Svenskt Näringsliv eller något av fackförbunden i LO, Saco och TCO. Det är svårt att komma på vad arbetsgivarna ska gå de strejkande till mötes om för att få slut på en sådan strejk. Ett missbruk av strejkvapnet skulle det vara.

Eller skulle syftet med strejken vara att tvinga våra folkvalda att vidta vissa åtgärder? Hur rimmar det i så fall med demokratiska principer. Inte särskilt bra alls, är svaret.

Klimatfrågan är en politisk fråga. Alldeles oavsett hur man anser att klimatfrågan ska lösas – mer vindkraft, ökat skogsbruk, mer kärnkraft, högre skatter på fossila drivmedel, mer bioenergi, köttskatt, internationellt bistånd, utbyggd utsläppshandel – så måste man ändå kunna enas om att klimatfrågan är en politisk fråga. Och politiska frågor hör till demokratins och våra folkvaldas domän. Och följaktligen är det de i en demokratin stående medel som ska användas: röstande i allmänna och fria val, demonstrationer på gator och torg och argumentation i tidningar och radio.

Vi ska vara glada att politiska strejker eller internationella sympatistrejker är tämligen ovanliga inslag på svensk arbetsmarknad, till skillnad från i vissa andra länder. Det bygger dels på ansvarstagande fackliga organisationer, dels på att det lagliga utrymmet för politiska strejker är begränsat. Det ska vara fråga om kortvariga aktioner av protestkaraktär och inte leda till några märkbara effekter för arbetsgivarna.

All heder åt de svenska fackliga organisationer som nobbar Greta Thunbergs uppmaning trots att det inte ger några mediapoäng. Man hade hoppats på att företrädare för skolan, såväl tjänstemän som politiker, hade varit lika tydliga gällande elevernas skolstrejkande som går stick i stäv med den, i demokratisk ordning, lagstadgade skolplikten.

Vill människor - arbetstagare eller elever – engagera sig i politiska demonstrationer eller manifestation går det alldeles utmärkt att göra det efter arbets- eller skoltid.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons