Hej då, företagare!

Ledare Artikeln publicerades
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade vårbudgeten.
Foto:Henrik Montgomery/TT
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade vårbudgeten.

I svåra lägen prövas politiken. I svåra situationer framstår de ideologiska frågorna som tydligast. Precis så var det i onsdagens budgetdebatt i riksdagen.

Problemen med regeringens budgetpolitik är att skatterna på jobb och arbete höjs. Detta trots att de kommande årens största utmaning är att få de nyanlända ut på arbetsmarknaden, menade Ulf Kristersson, (M).

Ulla Andersson, Vänsterpartiet, tyckte att det var den ”värsta svada” som hon hade hört på länge. ”Ulf Kristersson låter som en frikyrkopastor.”

Så kan man ju också välja att avfärda vikten av att företag trivs och växer. Men de tio miljarder som hon har fått som present av regeringen i budgeten - varifrån kommer de? Naturligtvis från oss alla.

Häpnadsväckande nog hävdade finansminister Magdalena Andersson (S) i sitt anförande att storleken på skatten på jobb inte spelar någon roll. Men varför höjer staten då inte dem till det dubbla? Men jobb skapas inte av regeringar. Jobb skapas av företagare som anser att det finns framtidsutsikter att växa och frodas. Utan jobbskapare finns det heller inga förutsättningar till förbättringar i landet!

Erik Ullenhag, (L) klargjorde var skiljelinjen går. ”Vi behöver mer skatter till skolan, äldreomsorgen och utsatta barn. Men vi får in mer skatt i fall vi har fler skattebetalare. När vi säger att det är dumt att höja skatten på jobb och företag handlar det ju om att det kan bli färre som betalar skatt, och det blir mindre resurser till välfärden.”

Sverige befinner sig i ett exceptionellt läge. I stället för att underlätta för företagare att anställa, genom sänkta arbetsgivaravgifter och möjligheter till lägre ingångslöner, har Andersson och Andersson på ett drastiskt vis sett till att försämra möjligheterna på svensk arbetsmarknad. Om den var mer modern och lättillgänglig, för alla, skulle det varit möjligt för fler att exempelvis starta företag. Det verkar som om begreppet ”den svenska modellen” korkar igen alla möjligheter till nytänkande.

Den statliga inkomstskatten är också intressant. Förr brukade den vara reserverad för de som tjänade verkligt bra. Numera ligger brytpunkten för det på runt 36000 kronor. Det är inte exceptionella lönesummor - men man minskar förstås motiven för människor att jobba mycket och göra karriär om belöningen för slitet helt försvinner.

Vänsterpartiet, som fick igenom detta i höstas, är förstås mycket nöjda. Men det är så sant: Problemet med socialism är att man till slut gör av med andra människors pengar.

Sverigedemokraterna bannade Moderaterna för att de inte vill fälla regeringen. Ulf Kristersson gav ett bra svar på tal: ”Man fäller inte en svag regering, för att ersätta den med en ännu svagare. Sverigedemokraterna är ett av de partier i riksdagen som jag inte vill ge veto över varje budgetbeslut.”

Man önskade sannerligen att Vänsterpartiet inte hade det, heller.