Han vann kriget men har inte vunnit freden

Ledare Artikeln publicerades
Sara Rudolfsson, före detta kommunalråd Olofström, och Jan Björkman går sida vid sida på första maj.
Foto: Bo Åkesson,Bo Ã…kesson
Sara Rudolfsson, före detta kommunalråd Olofström, och Jan Björkman går sida vid sida på första maj.

Jan Björkman och hans meningsfränder vann slaget mot Sara Rudolfsson och hennes många sympatisörer men kan de vinna freden?

Vår har blivit sommar, sommar har blivit höst men konflikten inom Socialdemokraterna i Olofström består. Och trots att Morgan Bengtsson har blivit vald till nytt kommunalråd och bildat en ”framtidsgrupp” tyder ingenting i dagsläget på att konflikten kan läggas till handlingarna.

Medlemmarna är starkt polariserade. På tisdagen gick flera S-föreningar i Olofström ut och uttryckte sitt stöd för partiets ordförande Jan Björkman. Men nyligen höll S-föreningarna i Kyrkhult och Gränum medlemsmöte där ett sextiotal medlemmar närvarade. Att vända blad och bara gå vidare ser Rolf Persson, föreningens ordförande, som uteslutet. De kommer att lansera en motkandidat till Jan Björkman till årsmötet nästa år.

”Det verkar som att styrelsen låtsas som att krisen inte finns. Det enda den taktiken fört med sig är att opinionen mot styrelsen har växt, vilket vårt ökade medlemsantal tyder på. En del medlemmar är på ren svenska heligt förbannade”, säger han till BLT. Rolf Persson menar också att ”Det finns en samlad uppfattning om att förtroendet för ledningen är förbrukad” och att ”Vår förenings åsikt är att personer i dagens ledning måste ta ett steg tillbaka” (BLT den 7 september).

En stor del av förklaringen till att såren vägrar läka är det förnedrande sätt som förra kommunalrådet Sara Rudolfsson avsattes på och de medel som användes för att bekämpa dem som stod på hennes sida. Sådant glömmer man inte i första taget.

Rudolfsson var trots allt den som de socialdemokratiska väljarna lade sin röst på i kommunvalet. Ingen annan socialdemokratisk kandidat sökte väljarnas förtroende som kommunalråd. Trots det avsattes hon på ett kuppartat sätt.

De som ville få bort Rudolfsson har gått hårt fram mot sina meningsmotståndare. I samband med att hundratals slöt upp för att visa sitt stöd för sitt kommunalråd anklagade det tidigare kommunalrådet Margaretha Olsson dem för att ansluta sig till ”gatans parlament”. Enligt uppslagsverket Wikipedia är det ett uttryck för att ”beskriva politiska grupper eller metoder som praktiserar civil olydnad och andra så kallade utomparlamentariska metoder för att nå sina mål, ofta med inslag av våld.” Samma Olsson var dessutom med i gruppen av 13 S-kvinnor som i en insändare lät påskina att Rudolfssons ledarskap varit diktatoriskt och en enmansshow. ”Vi vill inte ha en diktatur” utropade de i en insändare (BLT den 25 juli). Riktiga lågvattenmärken.

Det är lättare att segra i ett krig än att vinna freden, brukar det heta. Jan Björkman och hans sympatisörer har onekligen vunnit slaget men någon fred är inte i sikte. För det krävs nog inget mindre än att någon annan än Jan Björkman får uppdraget att leda S i Olofström. Någon som har alla medlemmars och alla S-politikers förtroende. Först då kan konflikten läggas åt sidan och det interna partiarbetet ägnas åt annat än ständiga konflikter och krishantering. Nyvalde kommunalrådet Morgan Bengtsson vore nog gladast av alla åt det.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.