Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kajsa Dovstad: Håll politiker borta från mensskydd

Mensbidrag, mensavdrag och gratis mensskydd. Från vänster till höger höjs röster för riktade satsningar för att kvinnor ska slippa extra omkostnader för mens. Jämställdhet i all ära - det finns en gräns för hur långt staten bör gå för att kompensera för män och kvinnors biologiska olikheter.
Kajsa DovstadSkicka e-post
Publicerad 5 mars 2018
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Janerik Henriksson/TT

För om kvinnor ska ersättas för att de menstruerar, ska inte varor som används av män också subventioneras? Fria rakhyvlar? Gratis viagra? Billigare mat? Män kan inte hjälpa att de i snitt har cirka 20 procent större energibehov?

I längden är det ohållbart att särbehandla produkter som enbart eller mer används av det ena könet. Detta oavsett om särbehandlingen består av bidrag, vilket ofta är förslaget från vänsterhåll, eller avdrag, som brukar vara kravet från högerhåll.

Annons

Redan 2004 skrev Gudrun Schyman, då riksdagsledamot för Vänsterpartiet, en motion om att gratis mensskydd borde utredas. Som ledare för Feministiskt Initiativ bidrog hon till att partiet krävt subventionerade mensskydd på både lokal och nationell nivå. Exempelvis har FI Malmö sett till att alla unga tjejer kan hämta ut bindor eller menskopp via skolsköterskan. FI Malmö har därmed löst ett problem som knappast har funnits. Nämn den skolsköterska som inte har haft mensskydd på sin expedition och som inte varit villig att ge en extra binda till en tjej med ekonomiska svårigheter.

Österåker kommun erbjuder tjejer upp till 23 (!) år gratis skydd. Detta efter att kommunalrådet Michaela Fletcher (M) besökt en skola där de unga tjejerna klagade på att mens är en för stor post i budgeten. För de flesta tjejer kostar mensskydd en handfull tior, maximalt en hundralapp i månaden. Har man inte råd med det borde man se över sina prioriteringar i stället för att kräva att det offentliga ska ställa upp - särskilt då hygienartiklar som mensskydd redan är medräknade i socialbidragsnormen.

Förra sommaren skrev Louise Meijer, första vice ordförande i MUF, en uppmärksammad debattartikel om att avskaffa mensskatten. “Mensskatten”, eller “tampongskatten” som den också kallas, består av att bindor och tamponger beskattas lika mycket som andra hygienprodukter. I flera länder vill inflytelserika rörelser sänka eller ta bort momsen på mensskydd. Bland annat Frankrike har sänkt momsen rejält - från 20 till 5,5 procent. Varför ska just mensskydd av alla produkter vara så gott som momsbefriade?

Det är inte roligt att ha mens. Det är heller inte roligt att lägga pengar på mensskydd. Alla personliga utgifter kan dock inte vara roliga, en hel del är nödvändiga måsten. Mensskydd är ett måste för många kvinnor. Större matkonto är ett måste för de flesta män. Det kanske är orättvist, men att politiker ska skapa särlösningar för varje orättvisa som uppstår på grund av män och kvinnors olika biologi blir i slutändan fel.

Feminister bör kräva att staten skapar jämställdhet genom att skapa lika förutsättningar för män och kvinnor. Inte skrika om subventionerade mensskydd.

Annons
Annons
Annons
Annons