Gör Löfven till en parentes!

Ledare Artikeln publicerades
Morgan Johansson och Stefan Löfven (S).
Foto:Fredrik Sandberg/TT
Morgan Johansson och Stefan Löfven (S).

Riksdagens öppnande kantas av valfläsk från regeringen och hot från oppositionspartierna. SD vill väcka misstroende mot statsministern och alliansen ska ge besked om de tänker gå vidare med misstroendet mot försvarsminister Peter Hultqvist. Det märks att valet närmar sig. Å andra sidan - den här mandatperioden har inte varit annat än en lång kris.

Under tisdagens meddelades det att regeringen har svarat på de frågor som KU har ställt kring Peter Hultqvists (S) roll i IT-skandalen kring transportstyrelsen.

Uppenbarligen är det Annie Lööf (C) som för alliansens talan för tillfället. Ska man tolka henne, vet allianspartierna ännu inte hur de ska göra med misstroendet mot försvarsministern. När det beskedet kommer vet vi inte heller, det kan dröja några dagar.

Moderaterna har sedan sommaren gått på en stor mina, i och med partiledaren Anna Kinberg Batras avgång. Frågan blir alltså, om Moderaterna och alliansen i nuläget har vare sig kraft eller vilja att driva igenom misstroendet mot försvarsministern.

Om en ytterligare regeringskris skulle uppstå finns det ingen naturlig ledare i det borgerliga lägret. Dessutom finns det stort och känt motstånd inom både C och L att driva ärendet vidare när de andra ministrarna har blivit avsatta. Oddsen mot en misstroendeförklaring är rätt stora.

Stefan Löfven gör å sin sida sitt bästa i riksdagens talarstol för att förstora resultatet av de politiska beslut som drivits i genom den här mandatperioden. Det är en höstbudget full av valfläsk som S och MP producerat och i regeringsförklaringen är det heller ingen hejd på de massiva reformer som ska transformera det svenska samhället.

Statsminister fortsätter att vidhålla att Sverige ska ha Europas lägsta arbetslöshet 2020. Hur detta ska gå till, när han samtidigt vidhåller att inget ska förändra sig på svensk arbetsmarknad, det är en gåta.

Det ska inte bli lönsammare för den enskilda att arbeta (snarare tvärtom när skatterna höjs), och för företagaren inte heller billigare att anställa. Statsministern nämner subventioner för de småföretagare som anställer sin första person.

Men hur det ska bli enklare att expandera och bygga upp ett företag så det lönar sig att anställa inte bara en utan många människor, det talar den här regeringen väldigt tyst om.

Det är detta som är den svenska arbetsmarknadens problem.

Alliansen har varit internt plågad under den här mandatperioden och oförmögna att enas om vad som är viktigast för framtiden.

Om dessa partier väljer att gå fram med gemensamt program inför valet, måste de återupprätta arbetslinjen. Rut och rot har visat sig verkligt effektivt för att hjälpa in människor utan utbildning på svensk arbetsmarknad.

Alliansen måste se till att dessa fyra år av attacker på det fria företagandet blir en olycklig parentes.

Men de bör akta sig noga för att utställa några illa genomtänkta mål. Situationen på arbetsmarknaden kommer inte ha rättat till sig i mitten på nästa mandatperiod, oavsett vem som sitter vid regeringsmakten.

Men i synnerhet inte, om Stefan Löfven och Socialdemokraterna får stå kvar i talarstolen och hålla även nästa regeringsförklaring.