Den så kallade fredsrörelsen genomskådad

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Bellona Foundation

Fortfarande tyst som i graven från den svenska, så kallade, fredsrörelsen om den ryska atomubåten som nu är på väg till St Petersburg genom Östersjön.

I mitten av april ställde ledarsidans gästkrönikör Niklas Wiklund frågan varför vänstern inte protesterar mot de atomdrivna ryska ubåtarna (BLT den 18 april).

Frågan gällde den ryska atomubåten Dmitrij Donskoj. För många av oss var det första gången vi hördes tala om den ryska atomubåtens stundande färd genom Östersjön.

Nu är dagarna här då ubåten kommit in i Östersjön. Destination är St Petersburg där den ska delta i en rysk krigsmaterielmässa och sluta upp vid firandet av ryska flottans dag.

  Ubåten är av Typhoon-klass, den största ubåtsklassen som någonsin byggts. Och Dmitrij Donskoj är den sista i aktiv tjänst av sex ubåtar i klassen som Sovjetunionen lät bygga. Förutom att den är atomdriven kan den bära 20 robotar och upp till 200 kärnstridsspetsar. Militärt sakkunniga håller det dock inte för sannolikt att den är kärnvapenutrustad. I ubåtens följe finns ett av världens största ytstridsfartyg, kryssaren Pyotr Veliky (Peter den store). Även den atomdriven.

  Att Ryssland tar in dessa överdimensionerade fartyg i Östersjön är dels en säkerhetsrisk, dels en militär styrkedemonstration och en signal om att Ryssland bygger upp sin militära förmåga i Sveriges närområde.

  Några protester från den så kallade fredsrörelsen mot atomubåtens färd genom Östersjön har fortfarande inte hörts. Inga indignerade debattartiklar undertecknade av diverse kulturpersonligheter har publicerats. Inga fredsaktivister har gått omkring på stan med sina gula nej-till-atomkraft-plakat och delat ut pamfletter.

  Nej, den svenska fredsrörelsen är tyst, tyst som en liten mus när Ryssland för in en av världens största atomdrivna ubåtar i Östersjön. Inte heller våra lokala fredsaktivister tycks vara särskilt bekymrade.

  Men det är väl så att freden i Östersjön enbart hotas när Sverige övar tillsammans med världens ledande demokrati eller närmar sig den militära försvarsallians som många av västvärldens demokratier ingår i.

  Den så kallade fredsrörelsen är genomskådad. Dess budskap handlar inte om fred, utan om anti USA, anti Nato.