Från artist till partist

Ledare Artikeln publicerades
Richard Herrey (mitten) kandiderar till riksdagen för Moderaterna.
Foto:Christine Olsson/ TT
Richard Herrey (mitten) kandiderar till riksdagen för Moderaterna.

Richard Herrey kandiderar till riksdagen för Moderaterna, men hos de som efterlyser politiska artister lär jublet utebli.

Magiska under kan kanske Moderaterna börja hoppas på, sedan Richard Herrey med blixtar och dunder lanserat sin riksdagskandidatur för partiet. Den tidigare sång- och dansmannen i sina gyllene skor har via sitt twitterkonto visat stort intresse för både val och samhällsdebatt, så beskedet är knappast överraskande.

Åh, vilken underbar dag! lär dock knappast Göteborgs-Postens kultur- och nöjesredaktion utbrista. De som i helgen i en stort uppslagen kulturkrönika efterlyste politiska artister i allmänhet och mer politiskt engagemang från Håkan Hellström i synnerhet.

På kultursidesspråk betyder nämligen "politiskt engagerad" att man uttrycker vänsteråsikter. Beskrivs någon som "politiskt medveten" betyder det alltid att personen är socialist. En artist som är moderat kommer således aldrig att beskrivas som engagerad, medveten eller politisk, ens om han kandiderar till politikens högsta beslutande församling. Det är knappt man sina ögon tror.

Ja, det är irriterande att kultur- och nöjessfären är så full av vänstermänniskor att andra uppfattningar än de "rätta" finvänsterklyschorna inte ens räknas, men jag vill ändå uppmana till överseende. Var skulle vi annars ha dem? Alla verksamheter som håller kommunister och radikala socialister borta från den politiska makten är bra verksamheter. De är mycket bättre som underhållare.

Dessutom är det bara bra om Richard Herrey i sin nya karriär som partist håller sig borta från tidningarnas nöjessidor. Gud förbjude att han skulle börja komponera visor mot 3:12-reglerna och leta rim på marginalskattesänkning. Politik och musik har båda sina förtjänster, men helst var för sig.