Finns det ingen ände på dumheterna, SVT?

Ledare Artikeln publicerades
Bantningsprogram för hundar är inte tv i allmänhetens tjänst.
Foto:Daniel Maurer
Bantningsprogram för hundar är inte tv i allmänhetens tjänst.

SVT gräver sin egen grav när den gör bantningsprogram för hundar.

"En lång sommar, fyra överviktiga hundar. Alla blir vinnare men bara en hamnar överst på prispallen. Det här är Sveriges fetaste hundar."

Så låter det i ingressen till SVT:s senaste program tv-satsning Sveriges fetaste hundar där SVT-tittarna får följa fyra feta hundars kamp för att nå sin målvikt. Programmet hade premiär i onsdags och kan enbart ses via SVT play.

I veckan ställde näringslivstoppen Leif Östling frågan "Vad fan får jag för pengarna" när han försvarade att han hade tillgångar utomlands.

Kanske frågan borde ställas till SVT. Avsändare: licensbetalarna. Vad är det licenspengarna finansierar? Och varför?

Jag tillhör inte den del av borgerligheten som tycker att public service är en styggelse. Utvecklingen på mediemarknaden, de sociala nätverkens filterbubblor och att förekomsten av desinformation blir allt större - stärker dessutom argumenten för public service. Nu om någonsin finns det ett behov av djuplodande samhällsprogram och kritisk journalistik.

Men det är tyvärr stor skillnad mellan att försvara public service i teorin och i praktiken. Visst, finns det många bra program på SVT. Det ska man inte sticka under stol med. Men satsningar på dejtingprogram, sport, evighetslånga musiktävlingar i multiarenor och nu detta lågvattenmärke?

Ibland hör man att det som är public service, är det som sänds i public service-kanalerna. Men det är ett ohållbart resonemang.

En och samma fotbollsmatch kan inte vara public service - tv i allmänhetens tjänst - om den sänds i SVT1, men något annat om den sänds i TV3. Ett och samma matlagningsprogram kan inte vara public service om det sänds i SVT2, men något annat om det sänds i TV4. Ett program om fyra överviktiga hundar som gå ner i vikt är trams, även om det sänds i SVT.

"Strunt är strunt och snus är snus, om ock i gyllne dosor", som Gustaf Fröding diktade.

Låt public service i stället handla om det som har stor samhällelig och kulturell betydelse. Hit hör nyhetsförmedling, liksom granskande journalistik, dokumentärer och kulturprogram. Dit hör inte överviktiga hundar.

Och tillämpa därutöver följande tumregel: public service-företagen har ett särskilt ansvar för sådant som har stor kulturell eller samhällelig relevans men som inte produceras av andra. Det går säkert alldeles utmärkt att tjäna bra med pengar på tv om överviktiga hundar - det kan SVT med varm hand överlåta till kommersiella aktörer.

Public service-företagen har ett unikt privilegium på mediemarknaden. De har mer eller mindre fri dragningsrätt på medborgarnas pengar. I dag genom licensfinansieringen, troligtvis via skatten i framtiden.

Med rättigheter kommer skyldigheter. Våga lev upp till idealen, SVT. Och ge upp kampen med TV3, det stärker knappast de som försvarar public service.