Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Farlig plakatpolitik, Magnus Manhammar

Sverige ska absolut inte ratificera FN:s kärnvapenförbud. Det skulle isolera oss säkerhetspolitiskt från våra vänner och spela Vladimir Putin rakt i händerna.
Publicerad 4 december 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Magnus Manhammar (S) vill att riksdagen säger ja till FN:s globala kärnvapenförbud. Ett ja äventyrar Sveriges säkerhetspolitiska samarbeten.
Magnus Manhammar (S) vill att riksdagen säger ja till FN:s globala kärnvapenförbud. Ett ja äventyrar Sveriges säkerhetspolitiska samarbeten.

Magnus Manhammar, socialdemokratisk riksdagsledamot från Blekinge, har under riksdagens allmänna motionstid, som avslutades i fredags, lämnat in den ena plakatpolitiska motionen efter den andra.

Riksdagshuset bör få solpaneler på taket kräver han i en motion. I nästa kräver vår blekingske riksdagsledamot att det ska vara energisnål belysning i samtliga av riksdagens byggnader. I en tredje kräver han att vegansk kost bör vara norm i riksdagens restauranger och att rätter som innehåller fisk eller kött ska betraktas som specialkost! Ska riksdagsledamöterna som vill äta fiskpinnar med potatismos ha med sig läkarintyg för att få sin vilja igenom i lunchmatsalen i riksdagen?

Annons

Men plakatpolitiken omfattar mer än led-lampor och linssoppor. I en motion vill Magnus Manhammar, tillsammans med några partikamrater, att Sveriges riksdag ska säga ja till FN:s globala kärnvapenförbud.

Det bör Sverige absolut inte göra. Visst, kärnvapen är fruktansvärda massförstörelsevapen men varken FN-konventionen i sig eller Sveriges godkännande av den kommer att förmå kärnvapenmakterna att avveckla sina kärnvapen.

Rysslands diktator Vladimir Putin eller Kinas diktator Xi Jinping har inga planer på att avveckla sina kärnvapen - och så länge Ryssland, Kina och Nordkorea har kärnvapen kommer länder som USA, Storbritannien och Frankrike - tack och lov - att ha kvar sina. Så ser världen ut.

Som Nato:s generalsekreterare, och tidigare socialdemokratisk statsminister i Norge, Jens Stoltenberg förklarade i vintras: ”Nato stödjer inte avtalet och inget medlemsland är för. Vi tror inte att världen blir tryggare om Nato avskaffar sina kärnvapen medan Kina, Ryssland och Nordkorea har kvar. Det måste finnas balans. Så länge det finns kärnvapen i världen vill Nato ha det” (Aftonbladet den 14 januari).

För själva sakfrågans vidkommande är ett ja från riksdagen blott ett kraftfullt slag i luften. En symbolisk handling. Plakatpolitik. Men det är plakatpolitik med ett högt pris för Sveriges del.

För konsekvenserna av ett svenskt godkännande av kärnvapenförbudet är stora. Ansluter sig Sverige till kärnvapenförbudet försvinner vår möjlighet att gå med i försvarsalliansen Nato, som ytterst bygger på avskräckning genom kärnvapen.

Detta har varit Finlands huvudsakliga motivering till att säga nej: även om de inte är med i Nato nu vill de inte bli av med möjligheten att någon gång i framtiden gå med i försvarsalliansen. I en tid när omvärldsläget blir allt sämre är det huvudlöst att kasta vår Nato-option i soptunnan.

Möjligheterna för Sverige att samverka med andra Nato-länder eller Nato kommer också att påverkas. Det är mycket olyckligt med tanke på att Sverige de senaste åren, med Peter Hultqvist (S) som försvarsminister, byggt säkerhet genom samarbete med andra, inte minst USA. Att Sverige isoleras säkerhetspolitiskt gynnar inte vår säkerhet, eller våra grannars. Med ett ja, kommer Sverige att kunna öva med kärnvapenmakter som Frankrike och USA - som under den svenska försvarsövningen Aurora eller Nato-övningen Trident Juncture 2018? Troligtvis inte.

Den enda som skulle vinna på ett svenskt godkännande av kärnvapenförbudet, och att Sverige därmed fjärmar sig från våra vänligt sinnade grannländer, är Vladimir Putin. Och han kommer att ha kvar sina kärnvapen oavsett, var så säker på det.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons