Extremisterna tackar och bockar

Ledare Artikeln publicerades
Minareten i Kungsmarken, Karlskrona.
Foto:Staffan Lindbom
Minareten i Kungsmarken, Karlskrona.

Sverigedemokraterna i Karlskrona passerar anständighetens gräns när de kopplar samman Karlskronas muslimer och den muslimska församlingen med terrorism.

Sverigedemokraterna gör sitt bästa för att försöka tvätta sin smutsiga byk och framstå som ett parti som alla andra. De talar vitt och brett om sin nolltolerans mot rasism och att de ska ta fram en vitbok om partiets mörka historia.

Men gång på gång påminns man på det mest övertydliga sätt att SD är ett parti som inte delar fundamentala principer för vårt samhällsbygge. Det senaste exemplet är lokalt och rör den nya minareten vid moskén i Kungsmarken i Karlskrona.

Inför den planerade minaretinvigningen har SD Karlskrona publicerat ett kritiskt inlägg på sin Facebooksida författat av partiets gruppledare i Karlskrona kommunfullmäktige, Christopher Larsson.

Visst ska tolkningar av islam kunna kritiseras, likt alla religiösa inritningar. Men det finns en skillnad mellan att kritisera vissa religiösa praktiker och ägna sig åt regelrätt hets och misstänkliggörande av hela grupper. Ett flagrant exempel på när Larsson går långt över anständighetens gräns är när han i början av inlägget kopplar samman Karlskronas muslimer och den nya minareten med terrorism och terrorister.

"En sorgens dag sker på fredag, då kommer minareten för första gången skandera ut över Karlskrona att "Allah är stor" samma fras "Allah akhbar" som islamister skriker när de spränger sig i luften.", skriver Larsson och nämner därefter några sentida terrordåd utförda av islamistiska fundamentalister, däribland terrordådet i Stockholm i våras.

Och Larsson får medhåll av partikamraten Göran Eklund, ersättare för SD i kommunstyrelsen: "Nästa gång vet du inte om det är minareten i Karlskrona eller om det är en bilist som skriker och kör över folk." (BLT den 6 november).

Så drar de högsta företrädarna för SD Karlskrona alla muslimer över en kam. Terrorism ska smetas över en hel religiös minoritet. Det är inte enbart en skymf mot Karlskronas muslimer - varav många säkerligen flytt från just terrorism - utan också att spela fundamentalisterna i händerna. Tackar och bockar gör alla radikala islamister som, liksom Larsson och Eklund, vill så splittring mellan muslimer och kristna, muslimer och sekulära, majoritetssamhälle och minoritet.

Och i kommentarerna till det officiella SD-inlägget känner hatet inga gränser. "Kan det inte vara möjligt att repatriera alla muslimer i framtiden?", frågar sig någon. "Hoppas nån av misstag tappar en tändsticka", skriver en annan. "Riv alla moskéer med marken. använd bulldozers.nu", tycker en tredje. "Jag ska käka smörgåstårta om någon river skiten", anser en fjärde.

Visst, det handlar om privatpersoner. Men man tycker i anständighetens namn att SD Karlskrona skulle känna ett visst ansvar att ta bort kommentarer som handlar om regelrätt religiös förföljelse. Men nämnda kommentarer har, i skrivande stund, fått ligga ute till allmän beskådan i flera dagar. Och när Eklund (SD) får frågor om kommentarerna verkar han inte förstå problemet: "Men jag tycker att de flesta inlägg är sakligt skrivna. Det fanns något halvmysko men jag har inte sett något som gått över gränsen." (BLT den 6 november).

SD försöker gång på gång säga att främlingsfientligheten ligger bakom dem. Så är inte fallet.