Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Anders Gustafsson: Ett svinaktigt förslag som till och med SSU kan gilla

Från och med nästa helg kommer vildsvinskött att serveras till Växjö kommuns äldre en gång i månaden. Viltkött ska bli en del av basmatsedeln. Ett, minst sagt, aptitligt sätt att komma åt vildsvinsplågan.
Anders GustafssonSkicka e-post
Publicerad 4 september 2019
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Foto: ERLAND VINBERG

Våra lokala miljöpartister krävde för ett tag sedan i en motion att den vanliga skolmaten för Karlskronas förskole- och grundskoleelever skulle bytas ut mot en vegansk buffé med "goda veganska rätter med ris, majspasta, potatis, grytor av kikärtor, ugnsbakade rotfrukter, linsbiffar, gratänger" medan ”animaliska produkter” skulle serveras på ett fat som ”tillbehör”. Samma tankebanor har också ungsocialisterna vandrat i. Inför SSU:s kongress i Karlstad föreslogs att skattefinansierade verksamheter skulle införa ”vegetarisk norm” på exempelvis äldreboenden, skolor och förskolor. Motivet som anförs är framför allt djurhållningens klimatpåverkan.

Det är resonemang som helt glömmer bort den stora glädje vi har av får och kor som har den fantastiska egenskapen att de kan omvandla, för oss, oätligt gräs till förstklassigt protein. Att gamla betesmarker växer igen till tät granskog torde dessutom vara det största hotet mot biologisk mångfald i Sverige. Som ett stort antal forskare konstaterade i debattartikeln ”Fel att offra betesmark i Sverige av klimatskäl” (SvD den 17 februari): ”Våra svenska ängar och naturbetesmarker tillhör de artrikaste miljöerna i världen.”

Annons

Ur klimatsynpunkt är det också orättvist att jämföra vegetariska alternativ med animaliska produkter rakt av. Visst har ett kilo ost eller ett kilo biff större klimatpåverkan än en ett kilo gurka, men å andra sidan innehåller gurkan nästan enbart vatten. Bör vi ha förbud mot gurkor på äldreboendena för klimatets skull, kanske?

Men sak samma. Låt oss inte fastna i upptrampade hjulspår. Nu har våra småländska landsmän kommit på en snilleblixt som är så självklart genial att alla våra politiker i Blekinge borde ta efter. Från och med nästa helg kommer vildsvinskött att serveras till Växjö kommuns äldre en gång i månaden. Viltkött ska bli en del av basmatsedeln, skriver tidningen Land lantbruk (den 2 september).

Förutom att vara ekologiska, närodlade och klimatsmarta – kanske till och med rättvisemärkta? – har den svinaktiga småländska matsedeln ett ytterligare argument på sin sida: den kan minska den utbredda vildsvinsplågan. Svinens närvaro är inte särskilt angelägen, vilken en snabb sökning i tidningsarkivet visar. Vad sägs om ”Vildsvin invaderar villaområde” (BLT den 13 november 2018), ”Bönderna erbjuds hjälp mot vildsvin” (BLT den 29 april), ”Uppgivna villaägare får se sina gräsmattor upprivna” (BLT den 12 juli) eller ”Vildsvin gjorde räd i trädgården” (BLT den 27 december)?

För att inte tala om vilken skada de orsakar Sveriges bönder. Enligt Sveriges Lantbruksuniversitet orsakar vildsvinen varje år jordbrukarna skador på omkring 1,1 miljarder kronor (SVT Skåne den 14 maj). Det handlar inte minst om uppbökade åkrar. Detta dessutom i en näring som många gånger kämpar med lönsamheten.

Om inte MP och lokala SSU nappar kanske Magnus Larsson (C) kan göra en insats? I arbetet med den nya kost- och måltidspolicyn i Karlskrona (som aldrig verkar bli klar) får man inte glömma bort vildsvinen. Här finns en lösning som kan glädja många.

Och kan jag tillägga: vildsvinsköttet är utsökt, vilket borde vara huvudsak när det handlar om att ge våra barn och gamla mat i förskolor och äldreboenden.

Annons
Annons
Annons
Annons