Ett jul- mysterium

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Fredrik Sandberg/TT

Regeringen har utsett Svenska Röda korsets förra ordförande Anna Carlstedt till ny nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Utnämningen är ett julmysterium.

Under 2016 har de nationella samordnarna mot våldsam extremism avlöst varandra.

Mona Sahlin avsade sig uppdraget efter att det uppdagats misstankar om att hon skrivit oriktiga intyg åt en anställd, tillika Sahlins tidigare livvakt, på myndigheten. Sedan var det dags för förra biståndsminister Hillevi Engström. Hon stannade på det nya jobbet i drygt fyra veckor tills hon avsade sig det. Strax före jul utsågs samordnare nummer tre, Anna Carlstedt. Enligt egen utsago handplockades hon av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Carlstedt har en imponerande meritförteckning. Hon har skrivit en doktorsavhandling om den franske astrologen, matematikern och filosofen Nostradamus. Hon har varit ordförande för Svenska Röda korset och nykterhetsorganisationen IOGT-NTO.

Problemet är bara att Carlstedts meriter har mycket lite med våldsbejakande extremism att göra.

Det blev inte minst tydligt när Carlstedts intervjuades av Studio ett i P1. När hon fick frågan varför Sverige är ett av de västländer med flest IS-resenärer till Syrien och Irak per invånare visste hon först inte alls vad hon skulle svara. Sedan klämde hon till med att det kanske beror på den växande högerextremismen(!). Ett föga imponerande svar.

På sin blogg skriver Carlstedt ursäktande om sina bristande kunskaper om just våldsbejakande extremism: "Ingen individ kan själv ha all den sakkunskap som krävs för att lösa den uppgiften." och "Jag är en lagspelare som inte tror att jag själv behöver stå för all expertis" är några axplock. Om det är ett svar på kritiken är det inte särskilt övertygande.

Samtidigt, som många påpekat, finns flera framträdande svenska experter inom området. Terrorforskaren Magnus Ranstorp är en av dem. Det är ett mysterium varför inte regeringen utnämnde någon med djup sakkunskap inom det område som den nationella samordnaren faktiskt ska arbete inom.