Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Anders Gustafsson: Efter polisens besked: hur menar Löfven att böneutropen ska hanteras av kommunerna?

Polisen ger grönt ljus för böneutrop på Kungsmarken i Karlskrona. Efter behandlingen i Växjö och Karlskrona pekar mycket på att frågan inte alls kan avgöras lokalt, som bland annat statsminister Stefan Löfven (S) har menat.
Anders GustafssonSkicka e-post
Publicerad 19 maj 2018
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Minareten på Kungsmarken i Karlskrona.
Minareten på Kungsmarken i Karlskrona.Foto: Staffan Lindbom

I torsdags fattade Rättsavdelningen på Polismyndigheten i region syd beslutet att den beviljar Islamiska kulturföreningen i Karlskrona tillstånd för böneutrop, vilket BLT var först med att rapportera i fredags. Moskén på Kungsmarken har därmed tillstånd att en gång varje fredag, mitt på dagen, sända ut böneutrop i maximalt tre minuter.

Beslutet från polisen var mer än väntat. Den 8 maj meddelade Polismyndigheten i region syd sitt beslut att ge Stiftelsen Växjö muslimer tillstånd att sända ut böneutrop en gång per vecka. Därmed var det inte mycket som talade för att polisen skulle komma fram till något annat beslut gällande böneutropen i Karlskrona.

Annons

Medan den nationella debatten, och till viss del den lokala debatten här i Karlskrona, har varit präglad av starka åsikter avgjordes frågan långt från de politiska frågeställningar som hörts i debatten.

Själva tillståndsärendet har avgjorts utifrån ordningslagen. Polismyndigheten tar inte hänsyn till det innehållsmässiga budskapet i sin tillståndsgivning, vilket polismyndigheten också framhåller i sitt beslut: ”Andra synpunkter och intressen ska inte beaktas, såsom högtalaranläggningens innehåll, då polisen har att iaktta principen om åsiktsmässig neutralitet.”

I tillståndsärendet har polisen bett Karlskrona kommuns miljö- och samhällsbyggnadsnämnd inkomma med ett yttrande, men det är alltså Polismyndigheten som har fattat beslutet.

Efter att polisen fattat sitt beslut inställer sig två frågor.

Den första är om det överhuvudtaget finns någon möjlighet för kommunerna att avgöra frågan lokalt, vilket bland annat Stefan Löfven (S) har menat.

I en intervju i mars menade Löfven att ”Min huvudingång är att det måste kommunerna själv hantera. Då får man ha en diskussion om folk störs eller inte” (TT den 15 mars). Och samma uppfattning upprepade han i en intervju nu i maj: ”Upplevs det här som störande, ja då ska man ju inte ha det. Upplevs det inte som störande är det en annan sak. Det är därför det är viktigt att man ska få avgöra detta från kommun till kommun, från plats till plats: Vad är det som är störande och vad är det som inte är störande? Jag tycker att det är viktigt att man har den principen” (TT den 8 maj).

Med bakgrund av tillståndsprocessen för böneutropen i Karlskrona verkar det som att statsministerns svar är ett ickesvar. Hur menar Löfven att frågan ska avgöras av kommunerna?

Den andra frågan rör avvägningen mellan religionsfriheten å ena sidan och rätten att slippa högtalarutsända religiösa budskap i detaljplanelagt område. Här betraktas ett återkommande högtalarutsänt religiöst budskap av tillståndsgivaren som vilket annat ljud som helst. Det finns anledning för politikerna att se över om det är en rimlig ordning. Här behöver en utredning tillsättas som finner en bättre balans mellan de två aspekterna av religionsfriheten.

Annons
Annons
Annons
Annons