Du kan själv göra mycket för att undvika plasten

Ledare Artikeln publicerades
På Henderson i Stilla havet hittades 38 miljoner plastföremål.
Foto:Henrik Montgomery/TT
På Henderson i Stilla havet hittades 38 miljoner plastföremål.

Många saker får mig oroad för framtiden, men rapporterna om plast i haven tycker jag är synnerligen obehagliga.

Det är inte ofta som jag lyssnar på radioprogrammet Ring P1, men häromdagen hände det. Vem vill äta en räka som till hälften består av plast, undrade en dam, apropå plastpartiklar i vattnen. Jag undrar detsamma.

För några veckor sedan flög nyheten runt jorden om de australiska forskarna som kom till ön Henderson mitt i Stilla Havet. Trots att ön ligger mitt emellan Australien och Sydamerika, utan mänskligt liv, var ön en av de mest nedskräpade forskarna någonsin uppmätt: 17 ton plast låg på dess stränder, eller 38 miljoner plastföremål. De havslevande varelserna där levde bokstavligen talat i vårt skräp.

Fler än jag har säkert noterat att det råder ett plastraseri i affärerna. Bröd, frukt, kakor, kött och korv, frusen fisk, pålägg, frysta grönsaker - ja allt slås in i plastförpackningar, eller så erbjuds man plastpåsar att plocka varor i. Många klädkedjor packar varor i plastpåsar. Men varför använder sig till exempel inte H&M och Lindex och liknande klädkejdor, av papperspåsar? Papperspåsen signalerar faktiskt något mer exklusivt, inte sällan väljer mindre butiker just papperspåsen framför plastkassen.

    Det är bra att butiker nu måste upplysa om miljöfaran med plastpåsar. Jag brukar ta det oblekta kaffefiltret som exempel. Det dök upp på 90-talet, efter att konsumenterna slutat köpa de blekta kaffefiltren. Tygpåsarna kom till butikerna i början av 90-talet då miljöfrågan dök upp som en avgörande fråga i människors sinne. Det bästa vi konsumenter kan göra är att undvika plasten där vi kan och uppmuntra affärerna att göra mer. Då händer det saker.

    PS. Använd inte plastkassarna för mat till sopor. De ska återvinnas. Enligt naturvårdsverket ska man använda de tunna avfallskassar som köps på rulle.