Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Dra åt bidragskranen till eko-maten, nu!

Ekologiskt odlad mat har mycket större klimatpåverkan än konventionellt producerade livsmedel, enligt en ny studie i ansedda tidskriften Nature. Nu är det dags för våra ekovurmande politiker att vrida åt bidragskranen till eko-maten.
Publicerad 17 december 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Svenska skattebetalare öser skattepengar över det ekologiska jordbruket. Under 2018 lade staten 25 miljoner kronor på att stötta omställningen till ekologiskt jordbruk. Många svenska kommuner och landsting har också, som en del av sitt miljöarbete, fattat beslut om köpa en in en viss andel ekologisk mat. Enligt Ekomatcentrum kunde den ekologiska inköpsandelen summeras till 36 procent av de totala livsmedelsinköpen i offentlig sektor för år 2017.

Det är en kostsam historia för skattebetalarna eftersom den ekologiska maten, i genomsnitt, kostar mellan 30-66 procent mer i inköp än konventionella livsmedel, enligt en rapport från AgriFood, ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Annons

Detta sker trots att den ekologiska matens miljönytta är kraftigt ifrågasatt från vetenskapligt håll. "Ekologisk produktion anses vara vägen till ett mer uthålligt jordbruk. Men omfattande forskning visar att det inte stämmer", menade exempelvis fyra professorer från Sveriges Lantbruksuniversitet förra året.

Och nu kommer ytterligare forskning som är relevant i diskussionen om den ekologiska maten verkligen är mer miljövänlig än den konventionellt odlade.

Ekologiskt odlad mat har mycket större klimatpåverkan än konventionellt producerade livsmedel, enligt en ny studie i ansedda tidskriften Nature.

Forskarna bakom studien har utvecklat en ny metod för att beräkna klimatpåverkan från markanvändning och använt denna metod för att jämföra konventionell matproduktion med ekologisk. Resultaten pekar på att ekologiskt odlad mat kan orsaka mycket större utsläpp än konventionellt odlad.

Det kommer sig av att de ekologiska skördarna är betydligt mindre än de konventionella. För samma mängd mat krävs därför betydligt större arealer. Större arealanvändning, även i Sverige, leder indirekt till till stora koldioxidutsläpp från avskogning eftersom världens matproduktion hänger ihop via handel. Om vi använder mer mark för samma mängd mat bidrar vi till större avskogning i världen, vilket är dåligt för klimatet.

”Att större areal leder till större klimatpåverkan har oftast inte tagits hänsyn till i tidigare jämförelser mellan ekologisk och konventionell mat. Detta är en stor brist eftersom, vilket, vår studie visar, den effekten kan vara många gånger större än de växthusgasutsläpp som brukar inkluderas. Det är också allvarligt eftersom vi har politiska mål om ökad ekologisk odling i Sverige. Om de målen infrias kommer klimatpåverkan från svensk matkonsumtion troligtvis att öka kraftigt”, säger en av forskarna bakom studien Stefan Wirsenius, docent vid Chalmers tekniska högskola.

Så kommer våra politiker ta till sig av detta?

Högst sannolikt inte. Det kommer att gå in i det ena örat och ut genom det andra på våra ekopolitiker. För de flesta av dem är så upptagna med sitt miljöposserande att kritiska fakta som dessa inte spelar någon roll över huvud taget. Det viktiga för dem är inte vad som är bäst för klimatet, utan vad som sätter dem själva i bäst dager. Och då kommer ekovurmet väl till pass. Att det kostar hundratals och åter hundratals miljoner skattekronor spelar för dem ingen roll. Det är ju dina, och inte deras, pengar som spenderas!

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons