Dörrterror i verkligheten

Ledare Artikeln publicerades
Att försöka frälsa folk via hembesök möts nu med lagar och förbud.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Att försöka frälsa folk via hembesök möts nu med lagar och förbud.

Alltfler företeelser går från fåniga till farliga.

”När du ligger bakfull och vill sova, får du besök utav sekten Jehova” rimmade KSMB i den gamla punkklassikern ”Dörrterror”.

Jehovas Vittnen och deras dörrknackningar och försök att frälsa har genom åren gett upphov till många lustigheter. I en skämtteckning av Jan Berglin bjuder hans alter ego in vittnena på kaffe och får dem att krokna av Bibelreferenser och gamla religiösa konflikter.

Denna strategi brukar annars vara deras, och så länge jag kan minnas har det därför utväxlats historier om vad man ska säga för att bli av med vittnena. En vän testade att säga att han var homosexuell, men det fick dem bara att komma tillbaka för att frälsa honom från ”synden”. Andra har tipsat om att man ska välkomna dem entusiastiskt och nämna att man tidigare blivit utesluten. Tydligen är umgänge med denna kategori förbjuden.

Jag misstänker att dessa berättelser mer handlar om vårt behov av vardagsdrama än några större problem, det brukar trots allt räcka med ett ”nej tack” och en stängd dörr.

Valserna vi dragit för att bli av med Jehovas Vittnen är dock sedan igår att betrakta som brottsliga. EU-domstolen upprätthöll en finsk dom som begränsar organisationens arbetssätt. Det anses strida mot EU:s nya datalag att vittnena noterar saker från sina hembesök.

Gud så onödigt! I vår tilltagande paranoida samtid tenderar alltmer som är fånigt att i stället betraktas som farligt och i behov av regleringar.

EU-regleringen är förvisso också den mer fånig än farlig. Men ändå en indikation på att yttrande- och religionsfrihet friseras i marginalerna vid alltför många standardiseringar. Det är en olycklig riktning på politiken.

Direkt farlig har den däremot blivit i Ryssland. Där är Jehovas Vittnen sedan förra året klassade som ”extremister” och organisationen är därmed totalförbjuden. Medan världen roats av årets VM i fotboll har medlemmar i Jehovas Vittnen massarresterats, och de hotas av upp till tio års fängelse. Putins dörrterror är på riktigt.