Det helt ofattbara i Olofström

Ledare Artikeln publicerades
En dubbel tragedi drabbade Olofström i torsdags.
En dubbel tragedi drabbade Olofström i torsdags.

Ingen kan vara oberörd av det som hände i Olofström på torsdagseftermiddagen, då två pojkar, knappt ens tonåriga, kom i hop sig. Det slutade med död.

Detta är en extremt ovanlig händelse, men för alla involverade i tragedin är sorgen givetvis total.

Olofström är knappast den ort där man hade kunnat förutse att något sådant här skulle hända. Det hade man förresten inte kunnat någonstans. Det är helt unikt att barn under 15 begår dödligt våld. På en liten ort blir det helt enkelt ofattbart. Det är inte att undra på att bilderna från presskonferensen som hölls under fredagen visar en chockad kommunledning.

På grund av de inblandades låga ålder kommenteras det som har hänt mycket sparsamt av polisen.

Det är så det ska vara. Detta handlar om barn. Inte förhärdade brottslingar, utan barn. Det bör man också ha med sig när man kommenterar händelsen som privatperson på allehanda sociala medier, där spekulationerna om orsakerna förstås är i svang och lätt rusar iväg. Nu är det läge att ta hänsyn.

Barn som dör orsakar alltid kris i samhället. Tragedierna är av naturliga skäl stora, känslorna kring barn och unga som dör är starka.

För utomstående snurrar förstås tankarna: Vad får så unga pojkar att bruka så grovt våld mot varandra? Vad har fött en sådan situation? I vilket led har samhället misslyckats när barn som knappt har kommit in i tonåren bär dödliga tillhyggen på sig?

Kommunen och socialtjänsten i Olofström får ett digert jobb med att arbeta igenom det som har hänt.

Det kommer att ta mycket lång tid att bearbeta. Det kräver speciella kunskaper att hantera. Sådan krishjälp lär behövas, inte bara nu utan för lång tid framöver.

Kanske kan Karlskrona kommun hjälpa till med något. Erfarenheterna efter mordet på den lilla flickan Yara har givit socialtjänsten där speciella erfarenheter, som de kan dela med sig av.

Karlskrona kommun hade också den tragiska skjutningen i Rödeby för snart tio år sedan, vilken orsakade en ung pojkes död.

Det är som sagt exceptionella händelser när barn dör på det här våldsamma viset.

Dessutom är tragedierna i Olofström inte en, utan två. Givetvis i det att ett barn har bragts om livet.

Men man får heller inte glömma tragedin för den pojke som nu har tagits omhand av socialen, hans nära och kära. I detta kan man inte vara nog tydlig. I den här situationen är offren dubbla.

Nu går jag utanför ledarramen och skriver: Läsare, ta hand om er i helgen. Och ta ingenting för givet.