Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Det finns viktigare saker än politiskt käbbel - exempelvis försvar av landet

Övergångsbudgeten innehåller inte några ökade anslag till försvaret. Detta, trots att det finns en bred enighet bland partierna att öka försvarsbudgeten, och en medvetenhet om konsekvenserna om tillskotten uteblir.
Publicerad 16 november 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Att det inte har skjutits till ytterligare pengar i Försvarspotten är en katastrof.
Att det inte har skjutits till ytterligare pengar i Försvarspotten är en katastrof.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det lär dröja ett tag till innan en ny regering är på plats. Men den politiska ängsligheten, och oförmågan att komma överens om hur landet ska styras gör att nödvändiga reformer uteblir. Socialdemokraterna och Miljöpartiet sitter i en så kallad ”övergångsregering”, som den 15 november lämnade en ”övergångsbudget” för 2019. Regeringen har samtalat med alla partier förutom SD om den lagda budgeten.

Vallöften som partierna gått till val på ska inte finnas med i budgeten, utan den ska vara ”opolitisk”. Den har utgått från höstbudgeten från 2018, och ska enligt gängse riktlinjer inte innehålla några partipolitiska eller kontroversiella förslag.

Annons

Finansminister Magdalena Andersson (S) har dock påpekat att det är budgeterat för en del nya förslag på områden där partierna har samsyn. Ett sådant förslag är den sänkta pensionärsskatten. Det är alltså en satsning som motiveras utifrån att det finns en bred enighet i frågan.

Men samtidigt som sänkt pensionärsskatt har letat sig in i budgeten, har en rad andra nödvändiga reformer uteblivit. Vad hände exempelvis med tillskottet till Försvarsmakten?

Kustbevakningen fick ökade anslag utifrån motiveringen att den annars kommer behöva sänka nivån och målsättningarna inom verksamheten. Precis samma motivering gäller naturligtvis även för försvaret. Därutöver finns en bred enighet i riksdagen om ökade anslag till försvaret. Men trots det har det inte skjutits till ytterligare pengar i försvarspotten. Det är en katastrof.

I Aftonbladet beskriver förbundsordförande i Officersförbundet Lars Fresker att konsekvenserna kommer att bli ödesdigra: ”Förmågeuppbyggnaden som inletts kommer att bromsa upp, avstanna och vända neråt igen. Personal kommer att lämna, i frustration över rådande situation” (Aftonbladet den 15 november). Överbefälhavare Micael Bydén har tidigare varnat för konsekvenser för bland annat övningsverksamhet och materielsystem om ytterligare anslag uteblir.

Men det är inte enbart Försvaret som lider av det politiska käbblet. Samtidigt som den tröttsamma debatten om regeringsalternativen rullar på utan att något nytt händer, fortsätter gängskjutningar i utsatta områden. Bara de senaste tre dagarna har det varit skottlossning mot en industribyggnad i Uddevalla, och två person sköts i Hallonbergen. Nu i onsdags, blev en 25-årig man ihjälskjuten i Biskopsgården i Stockholm. Att Sverige ligger i topp när det gäller dödsskjutningar av unga män, borde satt igång politisk reformvilja för länge sedan. Men icke.

För medan våra politiker käbblar om regeringsalternativ fortsätter verkligheten utanför dörren. Försvaret är i akut behov av mer pengar. Skolan är även den i akut behov av reformer. Gängvåldet måste stävjas.

Det är förvånande att man inte kunnat enas om att lyfta in fler saker där samsyn råder. Nu ökar trycket på de andra partierna att rösta ner övergångsbudgeten.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons