De kanske bara tycker att det är fult?

Ledare Artikeln publicerades
Ny planerad byggnad i Växjö.
Foto:Lars-Goran Rydqvist
Ny planerad byggnad i Växjö.

Bakåtsträvare! Egoister! Nostalgiker. De som motsätter sig nya byggnader anklagas ofta för att vara emot utveckling. Kanske är felet i stället att byggnaderna är fula?

Tegelbyggnaden är stor, monumental och ska stå i mitten av Växjö. Entreprenören Björn Sundebys plan på två nya hus i 1890-talsstil har uppmärksammats i hela landet. Lite ironiskt kan tyckas, med tanke på alla skrytbyggen som ska "sätta kommunen på kartan" som knappt har nämnts utanför den egna staden.

Sundebys vision är en helt annan, och kanske är det därför den är så intressant. Någon ambition att sticka ut, eller skapa något unikt, finns inte. I stället vill han bara skapa något fint och trivsamt för folk att titta på när de vandrar förbi. Perspektivet är långt. Byggnaden ska kunna stå 500 år. Då krävs det att människor gillar den, även när dagens moden och trender försvunnit och bytts ut.

Det mest anmärkningsvärda är debatten runt bygget, eller snarare avsaknaden av debatt. Stora nybyggen, mitt i staden, leder alltid till vilda reaktioner, protestlistor och arga insändare. Inte så denna gång. Folk verkar helt enkelt tycka att det är ett bra initiativ.

  Att landets alla glas- och betonglådor möter motstånd kanske helt enkelt handlar om att folk inte gillar hur de ser ut.

  Vad är det egentligen med modern arkitektur som gör att många drar öronen åt sig? Lyssnar man på beslutsfattarna kan man få för sig att det handlar om nostalgiskt tillbakablickande, av att längta tillbaka till en tid som försvunnit. Det stämmer säkert till del, men är långt ifrån hela bilden. Jag tror också det finns något i själva estetiken.

  Släta lådor har inga ornament eller utsmyckningar, inga inspirerande former eller tecken på lustfyllt hantverk. Formen är funktionell och rationell. Byggnaden finns där för att inhysa folk, inget annat.

  Det funktionella är effektivt, men inte mer än så. En fyrkantig Volvo 740 kommer säkert skapa nostalgi hos många men knappast välbehag inför den fina designen. En gammal Cadillac med vingar och motorhuvsornament går inte hem hos alla, men formerna skickar budskap om tidsanda och känslor hos den som formgav den.

  Att det nu verkar byggas ett enstaka hus i Växjö i 1890-talsstil bekommer inte mig så mycket. Byggnaden verkar snygg och väl anpassad till sin omgivning. Samtidigt vore det ju tråkigt om det bästa vi kan åstadkomma i dag vore en replika på något gammalt.

  Frågan är bara hur utsmyckningar på byggnader skulle se ut, som säger något om 2000-talet snarare än 1800-talet? På vissa art deco-skyskrapor syns figurer av flygplan och bilar, dåtidens löften om en bättre framtid. Skulle smartphones och surfplattor fungera? Kanske. Eller så försöker man fånga tidsandan på ett mer abstrakt vis.

  Ett enkelt sätt att testa om det i själva verket är arkitekturen som skapar motstånd när nya hus byggs vore att helt enkelt kräva mer valfrihet. Många stora byggen föregås av arkitekttävlingar. Där skulle man exempelvis kunna fastställa i förväg att två olika alternativ ska gå till final, ett i modern stil och ett byggt enligt äldre principer.

  Då skulle det också bli tydligt vilka som är emot alla typer av nybyggen, och vilka som faktiskt bara råka tycka att det vinnande förslaget är för fult.