Rikspolischefen sade åtminstone inte ”lycka till”

Ledare Artikeln publicerades
Rikspolischef Dan Eliasson på väg.
Foto:Staffan Lindbom
Rikspolischef Dan Eliasson på väg.

Det är något med höjdare som besöker krisande småorter. Det är brådskan. Fem minuter med pressen, bråttom iväg med planet. Rikspolischef Dan Eliasson borde ha läst på om Per Ahlmark.

Vårvintern 1977 besöker dåvarande arbetsmarknadsminister Per Ahlmark (FP) ett grått och kallt Olofström i depression. Över 500 personer har precis fått gå från LM Ericsson. Arbetsmarknadsministern träffar dem på ett möte. Innan han ger sig av, avslutar han med de ödesdigra orden: Jag önskar er alla lycka till! Innan han kliver in i bilen med dess uniformerade chaufför, och åker bort.

Rikspolischefen gör resor varje vecka ut i landet. Hans plan lyfter strax. Men han har hört mycket gott om Ronneby och har förståelse för att Blekingeborna känner att de har hamnat i skuggan av Malmö.

Att de får betala med sin trygghet för en reform som inte har fungerat. Att det offentliga reagerade för sent.

– Med den nya nationella myndigheten kan man ombalansera där det behövs. Blekinge kan få så mycket resurser som behövs, om det händer något riktigt allvarligt här, säger han.

Om man bara slutar att skjuta på varandra i Malmö, alltså. Vi frågar: Men polisen klarar ju inte av att hantera situationen i Malmö?

- Nja, men om du hör vad Morgan säger.... förlåt, jag menar justitieministern..., rättar sig Dan Eliasson med ett skratt, så har han förhoppningar om att det ska lugna ner sig, om du lyssnade på hans tal i går i Malmö.

Vad tycker du om det brottsförebyggande program som han har lagt fram?

- Allt som det offentliga gör för att komplettera det brottsförebyggande arbetet är bra.

Och det vore så klart för mycket begärt att en Rikspolischef ska säga att en justitieminister producerar snömos.

Är det acceptabelt att kommuner ska behöva anställa säkerhetsvakter för att klara av sin situation? undrar vi.

– Jag skulle gärna vilja att polisen klarar av alla typer av situationer, vi har bara ett visst antal resurser och vissa aktörer kanske vill skaffa sig mer säkerhet, säger Eliasson.

Men kan du förstå att folk är ilskna för att de måste ge upp sin trygghet på grund av situationen i Malmö?

- Jag tror att om det skjuts som det har skjutits i Malmö så tror jag att de flesta har förståelse för att det måste ordnas.

Ja, det har säkert de allra flesta den största förståelse för. Det finns bara ett problem. Tänk om situationen i Malmö permanent kommer att överskugga Blekinges behov.

Ja, det har vi tänkt på, säger Rikspolischefen. Det måste vi hålla koll på.

Så: Blekingebor och Ronnebybor. Tappa inte modet. Dan Eliasson förstår er och han håller uppsikt. Det är alltid något.