Dan Eliasson, håll tyst eller byt karriär!

Ledare Artikeln publicerades
Dan Eliassson - inte politiker!
Foto:Marcus Ericsson/TT
Dan Eliassson - inte politiker!

Rikspolischef Dan Eliasson borde lära sig hålla tyst eller avgå från sin tjänst.

I Almedalen under tisdagen, vid en intervju med Expressen, framhärdade han återigen sitt eget partipolitiska ställningstagande, nämligen hur illa han tycker om Sverigedemokraterna.

Han lät faktiskt mer som en politiker än en rikspolischef.

    Rikspolischefen är en myndighetsperson som ska vara oväldig, eller opartisk, i sitt förhållningssätt till vad som pågår inom politiken. Han har sitt uppdrag av regeringen, har att utföra regleringsbrevets uppgifter och därutöver hålla för sig själv vad han tänker och tycker i olika frågor.

    Blir det för jobbigt borde han avgå.

    Det är inte första gången Eliasson uttrycker sig olämpligt. Han har tidigare uttryckt sig som att han "kräks" på Jimmie Åkesson. Som tjänsteman i staten Sverige, med de offentliga uppdrag som han har haft, visar det på obegripligt dåligt omdöme.

    Vill Dan Eliasson ha åsikter om det politiska så får han engagera sig partipolitiskt. Vill han vara Generaldirektör, rikspolischef och liknande, får han vackert anpassa sig till sin roll som tjänsteman.

    Med sina tydliga ställningstaganden bryter han en kodex, och misstänkliggör myndigheternas fristående roll i samhället. Det är allvarligt, och underblåser dessvärre även motsättningar i samhället.