Dåligt för Sverige, så in i Nordea

Ledare Artikeln publicerades
En trängd finansminister.
Foto:Claudio Bresciani/TT
En trängd finansminister.

Nordea flyttar huvudkontoret från Stockholm till Helsingfors. Att stora företag flyttar sina huvudkontor utomlands är inte bra för Sverige.

När Nordea först aviserade att banken kunde komma att flytta huvudkontoret från Sverige om förslaget, om höjda resolutionsavgifter blev verklighet, var finansminister Magdalena Andersson (S) styv i korken. En flytt skulle minska riskerna för svensk ekonomi, hette det. Ja, man kunde till och med få intrycket att finansministern välkomnade en flytt.

Att klanka ner på banker är som bekant populärt bland politiker. Och visst finns det en folklig irritation över bankernas stora vinster men den bleknade jämfört med irritationen som uppstod över att Sveriges finansminister verkade vara likgiltig, eller till och med positiv, inför att ett stort huvudkontor lämnade landet.

Snart insåg nog Andersson att hon gjort en felbedömning. Tonen ändrades och förslaget arbetades också om. Men Nordeas flyttplaner ändrades inte och på onsdagseftermiddagen meddelade bankledningen att bankens huvudkontor flyttar till Helsingfors. Visst, i vågskålen finns regeringens förslag men också att Sverige står utanför europeiska bankunionen, som Finland är en del av, men regeringens många olika besked, ökade kostnader och hårda retorik har gjort sitt.

Nu försöker regeringen släta över konsekvenserna av flytten. Att Nordeas huvudkontor flyttar är visserligen inte bra men konsekvenserna är inte särskilt stora för svensk arbetsmarknad eller svenska skatteintäkter framhåller Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Samtidigt, med Socialdemokraternas goda minne, vevar andra delar av arbetarrörelsen på. Flera fackförbund har varit ute och kritiserat Nordea och hotat att säga upp bekantskapen med banken. Det har de givetvis all rätt att göra. Samtidigt är företagsbeslutet fattat på rationella grunder. Erbjuder ett annat land bättre villkor, ja då flyttar verksamheter dit. I stället för att peka finger borde de fundera på vad som kunde gjorts annorlunda.

Självklart handlar det inte om någon apokalyps för svensk ekonomi men flytten har konsekvenser. Antalet jobb är inte betydande men de arbetstillfällen som exporteras till Finland (där man verkar vara väldigt glada över beskedet) rör högkvalificerade arbetstillfällen inom exempelvis ekonomi, juridik och IT. Runt ett huvudkontor finns också en mängd andra högspecialiserade kompetenser.

Nordeas flytt har även ett negativt signalvärde. Slipar det ned den mentala tröskeln för andra företag att göra detsamma? Vad sänder det för signaler till företag som funderar på att flytta huvudkontor till eller investera i Sverige att Nordea drar till grannlandet?

Regeringen är mitt uppe med att släppa den ena budgetsatsningen efter den andra. Men i stället för att glänsa som alla goda gåvors givare har regeringen fått ta hand om den ena krishanteringen efter den andra: haveriet kring Transportstyrelsen, skandalen kring socialdemokratiska Kombilotterier, en uppseglande IT-skandal inom polisen och nu att Nordeas huvudkontor lämnar landet. Regeringskonsten var tidigare en socialdemokratisk paradgren. Det var då det.