Byråkrati sätter stopp för klimatentreprenörer

Ledare Artikeln publicerades
Josefin Strömberg, VD för Qvicket, är en av de entreprenörer som stoppats av svenska miljöbyråkrater.
Foto:Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Josefin Strömberg, VD för Qvicket, är en av de entreprenörer som stoppats av svenska miljöbyråkrater.

Kanske är det bara en fluga, kanske är det så vi kommer att rädda miljön. FN har pekat ut ätbara insekter som en möjlig lösning på klimathotet. Tyvärr sätter byråkratin stopp för svenska entreprenörer.

Ja, att äta insekter låter mest som en kufisk trend för överambitiösa foodies. Vid tanken på syrsor och kackerlackor i maten känner de flesta avsmak, snarare än entusiasm. Utanför västvärlden, däremot, är insekter inte någon ovanlig föda. Tvärtom äts de i en majoritet av världens länder. Som mat är det proteinrikt och dessutom är de energisnåla att föda upp.

Mer insekter skulle kunna vara både klimatsmart och hälsosamt, helt enkelt. Precis som med sushi kommer den inledande avsmaken (Rå fisk? Aldrig!) troligen försvinna om det väl blir vanligt.

Runt om i västvärlden ploppar det därför upp företag som specialiserar sig på att paketera insekter på sätt som framstår som aptitligt och lockande. Inom vissa subkulturer är det rent av trendigt.

I Sverige möts dessa entreprenörer av en byråkratisk vägg. Både företaget Hakuna Mat i Göteborg och Qvicket i Stockholm har tvingats stoppa sin försäljning, efter beslut av miljöförvaltningarna i de båda kommunerna. Anledningen är att insekter inte är godkända som livsmedel i Sverige.

Men det är ingen konstig mat som de båda företagen säljer, utan vanliga insekter som äts av miljontals människor. Andra EU-länder, som Belgien, har redan gett försäljningen grönt ljus. Sverige framstår som överdrivet nitiska.

Extra pinsamt blir det i fallet Stockholm. Där har kommunen på skattebetalarnas bekostnad gett ut en kokbok där insekter beskrivs som framtidens mat, med tillhörande recept. I den svenska byråkratin vet den ena handen inte vad den andra gör.

Utvecklingen drivs framåt av modiga entreprenörer som vågar utmana och testa nya idéer. Det minsta man kan begära av politiken är att den inte ska stå i vägen.