Buller är smuts, det måste bort

Ledare Artikeln publicerades

Det stod en tryckluftskompressor på Stenbergs gränd, Karlskrona 1967. Den dånade ut att 'här pumpas trycket upp för något som kommer att låta ännu värre'. Bergborren. Och så brakade en ful sörja av ohyggliga ljud ut över Länsstyrelsens gård.

Som pojke trodde att jag att det är så här världen skulle låta. Någon kan ta ett ljudområde i besittning, störa ut, avbryta samtal, stänga ute nödsignaler - och komma undan med det.

Vi har inte kommit många steg längre idag. Bara några decibel lägre.

Vi har tekniken att sänka ljuden omkring oss. Vi kan bygga tysta krogar. Vi kan bygga sovrum där inga ljud tränger in eller ut. Vi skulle kunna ha arbetsplatser där folk inte kallar lågfrekvent buller för ”dålig luft”.

Människor skulle kunna höra bra även i medelåldern.

Det bästa är att jag tror det kommer att hända. Attityder går att förändra, 60-åringar har makt.

På 60-talet kunde kommunens bussar spruta ut dieselrök som svepte in gående vid Brohålan i grå dimma, tills avgasreningen kom. Rök från en buss idag är ett tecken på att den har gått sönder.

På den tiden kunde en förälder slå sitt barn. Det var socialt accepterat, till och med på gatan. Tio år senare blev det förbjudet att slå alla människor, alltså även de som älskar dig, är små och i beroendeställning. Föreställ dig att någon skulle misshandla sin femåring på Ronnebygatan idag. Nej, förresten, gör inte det…

För tio år sedan infördes rökförbud på krogen. Förutom rökarna gnällde även några icke-rökare. Det var som att de inte kunde föreställa sig ett restaurangbesök utan rök i såsen.

Tills det försvann. Nu är det omöjligt att tänka sig en väg tillbaka, som att försöka glömma bort att kunna cykla.

Det kommer att gå samma väg med ljudet. Buller är smuts. Idag får du tömma en glasigloo på gatan. Det går att dränka en park i oljud för att någon vill flytta löv. Högtalare kan vara så dåliga att vi bara hör en flygkapten prata, inte vad som sägs. En varning som räddar liv kan gå oss förbi.

På restaurangen kan du äta dig igenom en hel måltid utan att veta vad dina vänner sagt.

Men inte i framtiden, för här finns pengar att tjäna.

Krögare, ni går ifrån pengar på bordet. Vi som är över 60, med barnen utflugna har som grupp en hyfsad ekonomi. Vi gillar att äta gott men våra öron är lite griniga. Om vi upplever matmiljön som störande, sitter vi inte kvar och beställer mer. Vi tar våra plånböcker och går hem.

Men om du annonserade om ”tyst matsal” skulle vi komma tillbaka.

Vi köper tysta bilar för att kunna prata och åka samtidigt. Och vi har ingen lust att tala om för en hel flygplats att här dånar jag in med en billig rullväska.

Den som erbjuder oss snygga öronproppar som stoppar buller men släpper igenom tal skulle få våra pengar.

Den som erbjuder en bostad åt mig där jag hör det jag vill, får bygga mitt hus.

För vi vill ju inte ta bort ljud. Vi vill välja fram god musik, glädje, ljudet av mänsklig gemenskap och det lilla barnets första skrik.

Fakta

Pelle Thörnberg

är journalist med rötter i Blekinge

Visa mer...