Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Budgettårarna i Karlshamn

Sverigedemokraterna i Karlshamn har vanskött det mandat de fick av väljarna å det grövsta. Ändå växte de bland väljarna i fullmäktigevalet och är nu Karlshamns tredje största parti. Den lokala demokratin skulle vinna på att kommun- och landstingsvalen fick en egen valdag.
Publicerad 20 september 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Rådhuset i Karlshamn. På senaste budgetfullmäktige röstade inte SD för sitt eget budgetförslag.
Rådhuset i Karlshamn. På senaste budgetfullmäktige röstade inte SD för sitt eget budgetförslag.Foto: Patric Söderström

Sverigedemokraterna har gått starkt framåt i valet och Karlshamn är inget undantag. När Karlshamnsborna gick till valurnorna förra helgen lade 18,5 procent sin röst på SD. Det innebär en uppgång med 4,3 procentenheter och att SD den kommande mandatperioden, med nio mandat, är fullmäktiges tredje största parti.

Det måste vittna om att SD Karlshamn har gjort mycket bra ifrån sig under de fyra år som ledde fram till valet? Eller att partiet har duktiga fullmäktigeledamöter som driver viktiga lokala frågor i fullmäktige?

Annons

Knappast. Det mesta pekar på att SD:s framgångar i Karlshamn inte alls beror på de lokala förmågorna. Nej, en mer sanningsenlig beskrivning är snarare att de lyckades få ett så högt valresultatet trots de lokala sverigedemokraterna.

På förra fullmäktige exempelvis - årets viktigaste eftersom det var ett budgetfullmäktige - hamnade de lokala sverigedemokraterna i centrum. Inte för att de drev eller sa någonting kontroversiellt, utan för vad de inte gjorde.

De hamnade nämligen i centrum därför att partiets förslag till budget inkom till fullmäktige bara timmar före sammanträdet. Inte ens partiets egna fullmäktigeledamöter hade haft tid att gå igenom sitt eget budgetalternativ före de skulle rösta och debattera kommunens budget. ”Jag skäms” sa Tor Billing (SD) till BLT (den 18 september).

De politiska motståndarna var givetvis, och med all rätt, upprörda. Hur ska de kunna debattera och ta ställning till ett budgetförslag de inte har kunnat gå igenom? Den hårda kritiken som sverigedemokraterna fick motta ledde till och med till att en ledamot tog till gråten.

Och budgetslarvet från SD fick till och med den långtgående konsekvensen att partiets egna fullmäktigeledamöter inte röstade ja till sitt eget budgetförslag. Det måste vara något slags rekord att ett stort fullmäktigeparti inte ens röstar för sin egen politik. Tala om att svika sina väljare.

”Det är tyvärr talande för Sverigedemokraternas insats under mandatperioden”, kommenterar Moderaternas gruppledare Magnus Gärdebring det sverigedemokratiska budgetkaoset.

Utomlands, till skillnad från i Sverige, infaller de olika valen på olika valdagar. Det är beklagligt att det inte är så i Sverige. Många väljare gör det lätt för sig och låter sitt partival nationellt avgöra vilket parti de väljer i kommun- och landstingsvalen. Hur det går för Jimmie Åkesson eller Jonas Sjöstedt i SVT:s valdebatter kan avgöra lokalval där de överhuvud taget inte ställer upp.

Till följd av den gemensamma valdagen hamnar de viktiga lokala frågorna ofta i skuggan av de stora nationella frågorna. Det blir framför allt av rikspolitikerna som väljarna utkräver ansvar och lokala partier som missköter sig kan gömma sig bakom det nationella partiets framgångar och företrädare.

Att alla val äger rum på samma dag är ett demokratiskt problem. Skilj dem åt så att de lokala frågorna kan få större uppmärksamhet. Skilj dem åt så att partier som skämmer ut sig inte kan komma så billigt undan.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons