Bort med slaktaren i Damaskus

Ledare Artikeln publicerades
Turkiska experter bär bort ett offer för gasattacken i Idlib.
Foto:Scanpix
Turkiska experter bär bort ett offer för gasattacken i Idlib.

Är Vita husets bombningar mot en flygbas i Syrien proportionerliga som svar mot gasattacken i Idlib? Ja. Gasattacken är en djup skamlighet. FN är förlamat och har inte lyckats skriva ihop en gemensam resolution. Men med Trump som impulsiv frifräsare i Vita huset står världen inför en ohållbar och livsfarlig balansgång.

Först några fakta om själva gasattacken. Mark Klamberg, docent i folkrätt vid Stockholms universitet, skriver på sin Facebooksida om hur sarin (som tros ha använts) fungerar: Sarin består av två komponenter som måste blandas på ett visst vis och med utrustning för att det ska bli aktivt.

Det kan inte hållas blandat, för då sönderfaller det. Bomber uppifrån skulle få komponenterna att brinna upp, snarare än att utlösa varandra.

Ryssland har menat att syriska plan bombat rebellers lagerlokaler och att gasen kommer därifrån. Klamberg håller detta för otroligt.

  Så långt gasen.

  Donald Trumps intresse för Syrienkonflikten har hittills varit tämligen obefintligt. Han har hellre legat i krig med medier och domare på hemmaplan. För bara några dagar sedan signalerade USA att kravet på al-Assads avgång inte är så noga. Detta trots al-Assads dokumenterade bottenlösa brott mot fångar i syriska fängelser.

  Den snabba omsvängningen tyder på att Trump har reagerat rent impulsivt, precis på det farliga vis som man har kunnat tolka av hans tidigare sätt att vara.

  Med USA:s insteg har kriget i Syrien fullt ut förvandlats till ett så kallat proxykrig - alltså ett krig som förs med mellanhänder - mellan Ryssland och USA. Detta gör konflikten än mer farlig än den hittills har varit. Trump och hans administration är oerfarna. Impulsivitet i kombination med oerfarenhet är ingen lyckad mix. Med ett sådant beteende är risken att begå ett ödesdigert misstag, uppenbar. Nu måste världen lita till att andra länder, som annars sannerligen inte är några demokratiska härförare, håller huvudet kallt. Det är upp-och nedvända världen.

  Så här mycket står klart: Bashar al-Assad måste bort från makten i Syrien. Han ska ställas inför rätta för sina krigsbrott, tillsammans med andra blodindränkta krigsförbrytare i denna fruktansvärda konflikt. Han har förverkat sitt mandat för mycket, mycket länge sedan. Med honom vid makten finns det ingen chans för den syriska befolkningen att uppleva fred - på sin högsta höjd stabila yttre gränser med stenhård terror på insidan.

  Under fredagen upprepade det internationella samfundet på många håll just kraven på hans avgång.

  Om något vettigt kan komma ut av Donald Trumps ingripande, så kan man hoppas på det. Men så länge al-Assad har Ryssland i ryggen, och som har investerat så mycket prestige i honom, är det svårt att se att det kommer att hända.

  Syrien är hela världens angelägenhet. Trump kan inte hantera det med bomber. Det måste vara upp till världssamfundet. Där ligger ansvaret särskilt tungt på Ryssland.