Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Blir Sverigedemokraternas nej Fridolins ja?

Om SD bidrar till att rösta ner alliansen finns risk att det blir ytterligare fyra år med miljöpartistiskt styre.
Publicerad 18 september 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Är SD beredda att ge Gustav Fridolin ytterligare fyra år vid makten?
Är SD beredda att ge Gustav Fridolin ytterligare fyra år vid makten?Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

I den kommande statsministeromröstning kommer Stefan Löfven att röstas bort som statsminister. Han har en majoritet av riksdagens ledamöter emot sig och kan således inte sitta kvar.

Men sen då?

Annons

Ett tänkbart scenario är att riksdagen sedan får ta ställning till om en alliansregering, med Ulf Kristersson som statsminister, kan accepteras av riksdagen.

För att det ska ske behöver inte en majoritet av riksdagen rösta ja till en alliansregering. Det räcker exempelvis att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstar nej medan Sverigedemokraterna lägger ned sina röster för att en alliansregering ska kunna ta över.

I dagsläget vet vi ingenting om hur SD tänker rösta. Men om de gör gemensam sak med S, MP och V och röstar nej till en alliansregering faller dock även detta alternativ.

SD kanske hoppas på att detta kan stärka deras inflytande, tvinga alliansen till förhandlingsbordet. Men tänk om det i stället får L och C att bilda regering ihop med S och MP? Eller att alliansen och S gör gemensam sak i en stor koalition? Även om partierna i dessa regeringsalternativ rymmer väsensskilda ideologiska ståndpunkter kan de komma att enas för att utestänga SD.

Då kommer SD fortfarande att vara kvar i kylan. Samtidigt, om det blir en blocköverskridande regering med C, L, S och MP, kommer de på kuppen att rädda kvar både Miljöpartiet och Socialdemokraterna vid regeringsmakten. Det kommer att sätta SD i en delikat position.

Hur ska Jimmie Åkesson förklara för sina väljare att han indirekt räddat kvar Miljöpartiet i regering som den gångna mandatperioden har lagt miljardbelopp på klimatåtgärder som inte har någon som helst effekt (tänk elcykelsubventioner och klimatångestterapi)? Indirekt räddat kvar det parti som tillsammans med S tog fram amnestin för de ensamkommande? Det parti där en av ministrarna, Mehmet Kaplan, avslöjades ha haft samröre med Grå Vargarna?

Det indirekta utfallet av att alliansen inte bildar regering kan medföra att ett parti som knappt tog sig över riksdagsspärren det här valet, får möjlighet att diktera villkoren i landet i ytterligare fyra år.

Och enligt en undersökning från SVT/Novus som gjordes några veckor före valet framgick att Ulf Kristersson (M) har betydligt större förtroende bland Jimmie Åkessons väljare än Stefan Löfven (SVT/Novus den 13 augusti). Hur ska Åkesson och hans riksdagsgrupp då förklara att han sagt nej till en alliansregering och, möjligtvis, medverkat till att L och C bildar regering med S och MP?

Det parlamentariska läget sätter stor press på de flesta av riksdagens partier. SD ska inte tro att de är undantagna. Sverigedemokraterna bör fundera på hur deras omröstning i riksdagen slår mot deras egna väljare. Är de beredda att ge Gustav ”hand-hjärta” Fridolin ytterligare fyra år vid makten?

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons