Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Avregleringar, försäljningar och mer marknad är lösningen

Den som vill ha en lägenhet hos Karlskronahem kan behöva köa upp till nio år. Så ska våra politiker göra för att köerna ska bli ett minne blott.
Publicerad 20 oktober 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Antalet sökande per lägenhet hos Karlskronahem brukar ligga på runt 200-300 . Det är mycket som inte står rätt till på bostadsmarknaden och inom byggpolitiken.
Antalet sökande per lägenhet hos Karlskronahem brukar ligga på runt 200-300 . Det är mycket som inte står rätt till på bostadsmarknaden och inom byggpolitiken.Foto: Marcus Palmgren

I dagens tidning berättar BLT om den långa kötid som krävs för att få en hyreslägenhet i det kommunala bostadsbolagets Karlskronahems bestånd.

Ann Winbom, marknads- och bobutikschef på Karlskronahem, säger till BLT att antalet sökande per lägenhet brukar ligga på runt 200-300. Omräknat till år brukar den som hamnar först i kön inneha poäng motsvarande ungefär fyra till nio år, enligt Winbom. Hos de privata hyresvärdarna, som ofta saknar kösystem utan väljer fritt bland de sökande, kan det dock gå betydligt fortare att få en lägenhet om man har tur.

Annons

De många sökande och den långa kötiden hos Karlskrona kommuns största bostadsbolag är ett tecken på att det råder bostadsbrist i kommunen. Och det bekräftats också av Länsstyrelsen Blekinges senaste bostadsmarknadsenkät. I den kan man läsa att ”Karlskrona kommun har haft en positiv befolkningstillväxt de senaste femton åren men bostadsbyggandet har inte ökat i motsvarande grad. Det har medfört att kommunen har ett stort underskott av bostäder.”

Givet denna bakgrund är det mycket positivt att fullmäktige i år fattade beslut om att sälja en del av beståndet i Karlskronahem och använda pengarna som fastighetsaffärerna genererar till att bygga nya hyreslägenheter. Det innebär visserligen att Karlskronahems eget bestånd minskar något men samtidigt att det totala antalet hyreslägenheter i kommunen ökar.

Att Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet tillsammans drev igenom denna rekordstora försäljning ska de ha en eloge för. När de nya hyreslägenheterna är byggda kommer de att mildra bostadsbristen. Men troligtvis behöver det göras mer. Därför ska Karlskronas kommunpolitiker, tids nog, vara beredda på att fortsätta sälja och bygga nytt. Det finns inget egenvärde i att kommunen äger hyreslägenheter, däremot finns det ett egenvärde i att alla har någonstans att bo.

Samtidigt måste rikspolitiken ta itu med de strukturella problem som bygg- och bostadspolitiken dras med. Här måste sopkvasten fram för en ordentlig storstädning.

Den skadliga hyresregleringen måste avskaffas så att det blir lönsammare att bygga hyresrätter. Med avskaffad hyreskontroll kommer byggandet av hyreslägenheter att öka och hyresbeståndet kommer att utnyttjas bättre. För att stötta ekonomiskt svaga grupper i denna omställning kan olika bidrag behöva höjas eller skattelättnader för låginkomstgrupper införas.

Lagstiftaren måste också se till att det blir möjligt att bygga billigare genom att rensa eller mildra bland alla de krav som ställs på hur ett flerfamiljshus måste byggas. Bullerregler, tillgänglighetskrav och krav om avskiljbart kök med dagsljus gör det alltför dyrt att bygga.

Givet de många, krångliga och fördyrande krav som finns är det inte alls förvånande att byggbolagen har svårt att bygga små och billiga hyresrätter. De många särkraven gör livet enklare för våra bostadspolitiker, som slipper framstå som hjärtlösa gentemot olika intressegrupper, men gör livet svårt för de bostadssökande.

Bostadspolitiken är ett av Sveriges mest eftersatta politikområde. Att det är 200-300 sökande per ledig lägenhet och att det kan krävas upp till nio års kötid för en hyreslägenhet är absurt. Avregleringar, försäljningar och mer marknad är lösningen.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons