Ät det som bjuds, Manhammar

Ledare ,
Magnus Manhammar (S) vill få alla skolor att servera vegansk mat.
Foto: Mattias Mattisson
Magnus Manhammar (S) vill få alla skolor att servera vegansk mat.

Nej, Magnus Manhammar, vi bör inte införa vegansk kost i alla förskolor och skolor. Lär barnen äta det som bjuds i stället.

Testa att sök “vegansk kost i skolan” och du får upp rubriker som “Här nekas barn vegankost – Moa tvingas laga matlådor” och “Föräldrar rasar – skolbarn får inte vegansk kost”.

Och nu har vår socialdemokratiska riksdagsledamot Magnus Manhammar skridit till handling – för veganismen. I en motion till riksdagen vill han att regeringen ska undersöka möjligheten att införa vegansk kost i alla förskolor och skolor i samtliga av Sveriges kommuner. Vuxna och barn har “rätt” att äta vegansk kost. Vegansk mat är också bra för klimatet, enligt Manhammar.

Veganism för klimatet har blivit ett återkommande argument för att driva igenom tvingande kostråd. Men att vegansk mat skulle vara bättre för klimatet stämmer inte, i alla fall inte i en svensk kontext. Mycket mark i Sverige kan bara användas för bete och vallodling. Samtidigt har vi ett av världens mest hållbara jordbruk. Betande djur är dessutom viktigt för den biologiska mångfalden: många insekter, bin, växter och fåglar är beroende av betesmarkerna. Ska Sverige kunna klara av framtida klimatförändringar krävs snarare fler betesmarken, inte färre (Naturvårdsverket 2019). Om fokus i skolan ska vara att äta mat ur klimatsynpunkt borde vi framför allt alltså inte importera klimatovänliga grönsaker från andra sidan Atlanten, utan snarare fokusera skolmaten på närodlat kött och grönsaker.

Men debatten om specialkost i skolan lämnar en besk eftersmak även av andra anledningar. När jag gick i skolan fanns tre matalternativ: två “vanliga” måltider plus ett vegetariskt alternativ. Därutöver fanns även en salladsbuffé och flera olika typer av bröd. Elever som var överkänsliga fick en egengjord måltid. Det var bra mat, rent av lyxig. I dag är det enbart Sverige tillsammans med ett fåtal andra länder, bland annat Finland, som erbjuder lunchmat under skolgången. Föräldrar behöver alltså inte stå och slava i köket kvällen innan för att barnet ska få i sig en näringsriktig måltid varje dag.

Men detta tycks inte längre vara nog. Och 2018 slog Livsmedelsverket larm. Mängden föräldrar som kräver specialkost för sina barn har gått för långt. Skolan är enligt lag skyldig att ge elever med medicinska och religiösa skäl specialanpassad mat. Men en stor del av specialkosten i dag grundar sig på individuella preferenser. P4 Blekinge rapporterade under sommaren att en tredjedel av alla elever i Ronneby kommun äter specialkost. Enbart 6 procent av dessa behöver medicinskt anpassad kost. 26 procent äter “anpassad kost” (SR den 11 juni). Livsmedelsverkets nutritionist Anna-Karin Quetel beskriver att “Många skolor översvämmas av enskilda anpassningar om önskekoster och skolor kan inte servera à la carte-menyer.” Och nu är alternativen på vissa skolor så många att det inte går att hantera ekonomiskt.

I dag får våra barn - till skillnad från majoriteten av världens alla barn–, välja och vraka mellan flera olika matalternativ, varje dag i skolan. Men ett hållbart klimatarbete kan inte enbart handla om koldioxidutsläppen hos bilister eller industrier, utan bör rimligtvis också fokuseras på vår inställning till mat och konsumtion.

I stället för att tvinga kommuner att införa vegansk kost och på så vis låta en klimatångestfylld medelklass styra samhället i minsta detalj, vore det vettigare att lära barn att värdesätta den mat som läggs på deras tallrik.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.