Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Asylrätt innebär också att folk åker hem

Mängder att särlösningar för olika grupper urholkar asylrätten. Personer utan skyddsskäl bör inte få stanna i Sverige.
Publicerad 19 november 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Många av de problem som nu uppkommit efter gymnasieamnestin var uppenbara redan från början.
Många av de problem som nu uppkommit efter gymnasieamnestin var uppenbara redan från början.Foto: Thomas Johansson/TT

Under onsdagen hålls en manifestation i Ronneby, mot utvisningarna av afghaner som har fått avslag på sina asylansökningar. Bakom manifestationen står organisationer som Röda Korset, Rädda barnen och Svenska kyrkan (BLT den 18 november).

Med anledning av demonstrationen intervjuas Parisa Hassani, som kom med sin familj till Ronneby för fyra år sedan. Hon säger till BLT om att hon ska utvisas till Afghanistan: “Jag har aldrig varit där, inte ens i landet. Vi var i Iran innan vi kom till Sverige”. I precis samma situation befinner sig ungefär 7 000 afghaner. En stor del av de som har kommit hela vägen till Sverige har bott i Iran. Men eftersom de inte är medborgare i Iran, skickas de i stället till Afghanistan. Det är inte konstigt, eftersom de är medborgare just där.

Annons

Enligt Hassani betyder detta döden. Migrationsverket har däremot bedömt läget i många provinser i Afghanistan som säkert, och det finns således inte skyddsskäl i enlighet med asylrätten för Hassanis familj och många andra afghaner att stanna i Sverige. Hade Migrationsverket bedömt att hon skickades till döden, hade hon och hennes familj fått stanna i Sverige.

Undantagen när det kommer till asylrätten har de senaste åren stått som spön i backen. Exempelvis har BLT:s ledarsida vid ett flertal tillfällen kritiserat gymnasieamnestin eftersom den särbehandlar en specifik grupp utan asylskäl (BLT den 3 oktober 2018 och 19 oktober 2019).

Många av de problem som nu uppkommit efter gymnasieamnestin var uppenbara redan från början. Man visste helt enkelt att lagen skulle bli ett fiasko, och att det inte fanns någon långsiktig plan för dem som omfattades av lagstiftningen.

Resultatet ser vi i dag. Många av de som fick uppehållstillstånd genom gymnasieamnestin har inte klarat skolan. Nyligen rapporterades att närmare 2 300 afghaner hade ansökt om förlängt uppehållstillstånd för studier (Aftonbladet den 18 oktober). Många av de som får avslag har gått under jord och riskerar i stället att hamna i ett växande skuggsamhälle med prostitution, missbruk och brottslighet. Den psykiska ohälsan har dessutom rapporterats vara utbredd inom den afghanska gruppen, på grund av de falska förhoppningar som svenska staten har gett dem.

Mellan 2015 till 2018 kom över 40 000 afghanska medborgare till Sverige (BLT den 18 november). Många av de afghaner som befinner sig i Sverige i dag, och de som ska demonstrera i Ronneby, hade inte sökt sig hit om det inte hade funnits faktorer som drog dem hit.

Under söndagens Agenda i SVT påpekade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni att Sverige måste arbeta för en renodlad asylrätt: skulle asyllagen vara det enda som gäller för att få stanna i Sverige, hade det inte varit attraktivt för icke-skyddsbehövande att söka sig hit från första början. Mängder att särlösningar för olika grupper urholkar kort sagt asylrätten. Personer utan skyddsskäl ska inte få stanna i Sverige.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons