Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Anders Gustafsson: Arbetsmarknadspolitiken dikteras av LO - Sverige på artonde plats i EU:s arbetslöshetsliga

Sverige sjunker nu till plats 18 i EU:s arbetslöshetsliga. Och inte undra på det när LO får bestämma över svensk arbetsmarknadspolitik.
Anders GustafssonSkicka e-post
Publicerad 1 november 2018
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Socialdemokraternas partiordföranden Stefan Löfven satte på den socialdemokratiska kongressen 2013 upp målet att Sverige 2020 skulle ha lägst arbetslöshet bland alla EU-länder. Det målet kommer inte Sverige att nå.
Socialdemokraternas partiordföranden Stefan Löfven satte på den socialdemokratiska kongressen 2013 upp målet att Sverige 2020 skulle ha lägst arbetslöshet bland alla EU-länder. Det målet kommer inte Sverige att nå.Foto: Claudio Bresciani / TT

Som nyvald partiledare för Socialdemokraterna satte Stefan Löfven målet att Sverige 2020 skulle ha lägst arbetslöshet inom EU. Det är ett mål som Löfven och Socialdemokraterna ser ut att misslyckas med. Med råge.

För trots en långvarig och brinnande högkonjunktur halkar Sverige efter i EU:s arbetslöshetsliga, visar nya siffror från Eurostat. Enligt sammanställningen över arbetslösheten inom EU i september 2018 hamnar Sverige på plats 18, långt efter Tjeckien där arbetslösheten uppgår till 2,3 procent.

Annons

Att Sverige ligger så långt ifrån det utsatta målet förvånar inte. För Socialdemokraterna, bakbundna av LO som de är, har inte velat eller vågat vidta de åtgärder som skulle ha krävts för att göra Sverige till det land där arbetslösheten är lägst inom EU.

Med en stor flyktinginvandring där många, men givetvis inte alla, har en låg utbildningsnivå måste trösklarna in på arbetsmarknaden sänkas. De svenska lägstalönerna är i dag så höga att många enkla jobb blir så dyra att de inte efterfrågas. I jämförelse med exempelvis Danmark och Tyskland, två länder som ligger före Sverige i arbetslöshetsligan, har svensk arbetsmarknad en liten andel enkla jobb.

Behovet av lägre minimilöner och fler enkla jobb har efterlysts gång på gång från ledande nationalekonomer, exempelvis Lars Calmfors och Finanspolitiska rådet. För de individer som skulle få dessa enklare jobb skulle dessa vara en vinst eftersom det är avgjort mycket bättre att ha en inkomst, om än en låg sådan, än ett ännu lägre bidrag.

Den modell med etableringsjobb som parterna kommit överens med regeringen om - men som fortfarande inte är på plats - är för dyr för skattebetalarna, kommer för sent och öppnar inte upp för nya enkla jobb. Här har omsorgen om LO varit större än viljan att skapa enkla jobb för de många arbetslösa med låga kvalifikationer.

Forskning visar även på att skillnaden mellan inkomst från bidrag och inkomst från arbete påverkar arbetslösheten. ”I den största forskningsgenomgången av sitt slag kan vi nu visa att lägre skatt och lägre bidrag ökar sysselsättningen och att ett utbyggt jobbskatteavdrag kan skapa 50 000–90 000 fler jobb”, skrev nationalekonomerna Jacob Lundberg och John Norell nyligen i en debattartikel (Svenska Dagbladet den 18 oktober).

Men Socialdemokraterna har avvisat förslag om bidragstak och förslag om ytterligare jobbskatteavdrag som skulle göra det mer lönsamt att arbeta jämfört med att gå på bidrag. Det är viktigare för LO och S att inte skapa för stor ojämlikhet i samhället än att arbetslösheten minskar.

Det är inte förvånande att Sverige ser ut att missa målet om att ha lägst arbetslöshet i EU 2020. Nej, med tanke på regeringens arbetsmarknads- och skattepolitik är en artondeplats högst väntad.

Annons
Annons
Annons
Annons