Är bara vänsterns ”goda hat” okej, MP?

Ledare Artikeln publicerades
Riksdagsledamoten Leila Ali Elmi (MP) fick nyligen uppmärksamhet efter att hon delat en hat-video på sin Facebook-sida.
Foto: Khadar Shaani
Riksdagsledamoten Leila Ali Elmi (MP) fick nyligen uppmärksamhet efter att hon delat en hat-video på sin Facebook-sida.

Miljöpartiets och Elmis agerande blottlägger inget annat än att MP har dubbla måttstockar när det kommer till hat. De är beredda att rucka på "värdegrunden” när det gynnar dem själva.

Du är inte bara en rasist och parasit, du är också ett misogynt jävla as. Du är så äckligt patetisk, en totalt jävla misslyckad människa. Rösten i videon riktar sig mot journalisten Joakim Lamotte och kommer från vänsterdebattören Carolina Farraj. Uppmärksamheten kring videon kom dock först efter att den delats av den nyligen invalda riksdagsledamoten Leila Ali Elmi (MP).

I videon fortsätter Farraj att beskriva Lamotte som ett mansäckel och uppmanar till trakasserier mot honom. Riksdagsledamot Elmi delar videon med orden ”Det bästa jag sett på länge!”

Om det här inte är hat, så vet jag inte vad som är det.

Men alla kan göra misstag, inte minst riksdagsledamöter. Om Elmi hade krupit till korset och bett om ursäkt hade de flesta med största sannolikhet godtagit det. Hon kunde sagt att det var omdömeslöst och att hon är ledsen för det.

Men det det gjorde hon inte.

I stället skriver hon på sin Facebook-sida att ”Jag delade en länk. So what, ett intressant inlägg i en viktig debatt”. Hon ursäktar inte sitt beteende utan redigerar senare sitt inlägg åter en gång men utan någon större insikt. Det var illa att hon delade ett inlägg med ”dumt språk”. Det är allt.

Man kan fråga sig hur väl Elmis inställning till hat och hot rimmar med den miljöpartistiska värdegrunden? Än så länge har dock partiledningen inte fördömt hennes beteende. Inte heller kommer det några uttalanden om att ”Det är inte okej” eller ”Ett hot mot demokratin” från övriga partiledare.

Och har partiledningen tagit avstånd från Elmis agerande? Nej då. Gruppledare för MP Jonas Eriksson försvarar i stället Elmi: ”Leila har drivit en framgångsrik kampanj och kommit in i riksdagen för oss. Det är vi stolta över. Hon brinner för frågor om jämlikhet och klimat och hon behövs i svensk politik” (Aftonbladet den 19 september).

För när det är en politisk motståndare som gör bort sig är man snabb med fördömanden. Då kan invektiven hagla. Men är det någon i det egna laget väger värdegrunden och principerna lätt. Hat och hot är bara okej när det kommer från vänster. Vänstern står ju för det goda, helt oavsett hur de beter sig.

I stället publicerar Elmi en debattartikel i Expressen den 19 september där hon menar att de som kritiserat hennes ”blottlägger [...] de krafter som inte vill att jag ska lyckas, som ser mitt engagemang för jämlikhet och jämställdhet som ett hot, och som är snabba att titta på bilden av mig och sortera in mig i ett fack.

Nej, Miljöpartiets och Elmis agerande blottlägger inget annat än dubbla måttstockar. De är beredda att rucka på "värdegrunden” när det gynnar dem själva. De verkar också lyda under den klassiska devisen att alla är jämlika, men vissa är mer jämlika än andra. För alla vet ju att vänsterhatet är det goda hatet.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.